روش استفاده از نقشه:
  • به دلیل تراکم مطالب در کشور ایران، برخی از شهرهای کوچک و مناطق یهودی‌نشین پس از زوم کردن نقشه با استفاده از چرخ اسکرول موس نمایان شده و نام شهرهای بیشتری در ایران قابل مشاهده خواهد بود.
  • اگر در این نقشه بر روی بسیاری از شهرهای مهم کلیک کنید، صفحات جدیدی شامل مقالات و مطالب متنوع مربوط به آن شهر باز می‌شود.
  • همچنین با استفاده از قابلیت pan (درگ کردن یا کشیدن موس) می‌توانید مناطق بیرونی سرزمین ایران را در نقشه ببینید.
  • مقالات متعددی برای برخی از شهرهای دیگر ایران در دست تهیه است و این مجموعه در حال گسترش می‌باشد.
  • (لطفاً توجه داشته باشید که برخی از مطالب مربوط به شهرهای خارج از کشور ایران نیاز به بررسی‌های علمی، تاریخی و تعیین منابع دارند تا قابل استناد باشند.)
Map controls:
Scroll mouse = Zoom
Drag mouse = Pan
Mouse over city name = Show comments for cities
Click on city = Open new article

شهرهای یهودی‌نشین 

سایت 7dorim با هدف حفظ میراث فرهنگی یهودیان ایران، اطلاعات ارزشمندی درباره تاریخ، آداب‌ورسوم و اماکن تاریخی این جامعه ارائه می‌دهد. یکی از پروژه‌های مهم آن، نقشه شهرهای یهودی‌نشین است که امکان بررسی موقعیت شهرهایی مانند تهران، شیراز،اصفهان،کاشان، همدان،یزد، و بسیاری دیگر مناطق را فراهم می‌کند.

ویژگی‌های مهم مقالات مروبط به شهر ها:

  • اطلاعاتی درباره کنیسه‌ها، گورستان‌ها، محله‌های تاریخی و اماکن مذهبی
  • معرفی شخصیت‌های برجسته علمی، فرهنگی و هنری
  • مجموعه‌ای از عکس‌ها، فیلم‌ها و اسناد تاریخی

این نقشه، با بیش از 134 شهر تاریخی، به کاربران امکان می‌دهد جزئیات مناطق یهودی‌نشین را با بزرگنمایی و کلیک روی نقشه مشاهده کنند. یهودیان ایران طی 2500 سال در مناطق مختلف ایران و فراتر از آن (مانند تاجیکستان، افغانستان، عراق، ترکیه، هند و چین) سکونت داشته‌اند.
بیشتر بخوانید

اسناد قدیمی فارسی‌هود یکی از منابع مهم این نقشه

بررسی‌های تاریخی و باستان‌شناسی نشان می‌دهند که خط عبری از کهن‌ترین خط‌ها بوده و برای نوشتن زبان‌های دیگر مانند پهلوی باستانی، فارسی میانه ، فارسی نو، آرامی و عربی، باعث به‌وجود آمدن فارسی‌هود (فارسیِ‌یهودی) و عربی‌هود شده است. از نظر باستان‌شناسی، این خط و ترکیبات آن دارای دو ویژگی جالب و یکتا هستند:

  1. از قدیمی ترین دوران باستان تا کنون، این خط به‌طور مداوم و در تمام دوره‌های میانی وجود داشته است.
  2. از نظر جغرافیایی، در بسیاری از شهرهای دنیای قدیم از غرب‌ترین نقاط شمال غربی آفریقا (مراکش) تا شرقی‌ترین شهرهای چین تا جنوبی ترین نقاط مثل شهر عدنِ‌یمن” یا شهر “تراوانکور” در جنوبی‌ترین نقطه هندوستان، استفاده می شده و حضور فرهنگی داشته است.

1-این تداوم زمانی و 2-گستردگی جغرافیایی، سبب شده است که بعضا خط فارسی‌هود و عبری، گاه کمکی باشد برای محققین باستان‌شناسی و همچون یک خط‌کش معیار در کشف و درک ارتباط بسیاری از مطالب و وقایع علم باستان‌شناسی برای سایر موضوعات مورد استفاده قرار گیرد که الزاما ربط مستقیمی با یهودیت هم ندارند.

(در این نقشه در بعضی از شهر ها اسناد فارسی‌هو پیدا شده)
بیشتر بخوانید

حوزه فرهنگی تمدن ایران بزرگ

بلحاظ تاریخی ما یک سیستم داریم به نام قوم یهود که درون و متصل به یک سیستم بزرگتر هست به نام «حوزه تمدنی ایران بزرگ» و برای همین هست که وقتی که ما تاریخ قوم یهود را مطالعه می کنیم این تاریخی در کل ایران زمین هست.

محقیقن برای مطالعه تاریخ قوم یهود باید تاریخ بسیاری از سرزمینها و تمدن ها را به عنوان یک سیستم بزرگتر مطالعه کنند و برعکس. یعنی ما با مطالعه تاریخ قوم یهود می توانیم به بسیاری از اتفاقات و اطلاعات این تمدنها هم پی ببریم .  و البته همه اقوام دیگر “حوزه ی تمدن ایرانی” اینچنین هستند. و انگار باهم چفت شده اند.
(در این نقشه نام بعضی از شهر های حوزه تمدن ایران در این نقشه آمده است)
بیشتر بخوانید

  • آیا می دانید قدیمی­ترین ستاره داوودی که در کره زمین شناخته شده، در تخت جمشید است.
  • یا جالب است که در کشور افغانستان در استان غور شهری بنام فیروزکوه وجود دارد که آنهم مانند فیروزکوه و گیلیارد ایران قبرستان باستانی دارد که حدود 805 نوشته های به زبان عبری،آرامی یا فارسی‌هود هستند.
  • یا در جنوبی ترین نقطه هند نیز قرار دادی با زبان فارسی‌هود – زبان پهلوی و زبان عبری بر روی فلز مس پیدا شده .
  • یا جالب است که بدانید قدیمی ترین نوشته و سندی که در جهان از “فارسی دری” داریم در دیوار چین به خط عبری نوشته شده که یک بازرگان بوده که اهل بلخ و بخارا بوده و تجارتش سمت چین بوده
  • و بسیار موارد جالب توجه دیگر

 

مقالات مرتبط با این نقشه:



در تهیه علمی برخی از مطالب این نقشه، از انگیزه قوی، وقت و دانش بی‌نظیر اساتید متعددی همچون خانم دکتر ناهید پیرنظر، آقای پروفسور آمنون نتصر (ناصر)، استاد دکتر ابراهیم شفیعی رزقونی، دکتر شروین وکیلی و بسیاری دیگر استفاده گردیده است.که جا دارد  از وجود دانشمندان و اندیشمندانی که با دقت و تخصص خالصانه، روشنایی‌بخش تاریخ و فرهنگ جامعه می‌باشند، سپاس و تشکر فراوان داشته باشیم.

 



*در این نقشه، اطلاعات مربوط به کشورها و شهرهای خارج از ایران صرفاً از اینترنت تهیه شده است و  احتیاج به  بررسی کاملتر و دقیقتر خواننده دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *