نقشه تفضیلی شهر کاشان – منطقه کلیمی نشین (برای بزرگ نمایی لطفا کلیک کنید) سال 1300

یهودیان شهر کاشان

موقعیت جغرافیایی :
کاشان از شهرهای استان اصفهان و در شمال استان واقع است و دارای 3 بخش و 67 روستا می باشد که به جهت قرار گرفتن بر سر راه اصلی و ارتباطی با شهرها و استان های مرکزی، جنوب و جنوب شرقی دارای موقعیت خوبی می باشد. کاشان از جنوب و غرب در محاصره سلسله جبال مرکزی ایران واقع شده است، آبادی های دامنه این کوهستان عموماً دارای آب و هوای لطیف و معتدل می باشند، اما به جهت ارتباط از شمال شرق به مناطق شوره زار (کویر مرکزی ایران) هوای آن رفته رفته خشک و سوزان می شود. همچنین آب و هوا در بخش جلگه ای کاشان گرم و خشک می باشد به عبارتی کاشان در زمستان نسبتاً سرد و در تابستان ها بسیار گرم و خشک است.
در کاشان بیش از 130 رشته قنات وجود دارد که بین 40 الی 50 رشته آن هم اکنون مورد استفاده می باشد، علاوه بر قنات ها بیش از 8 چشمه سار وجود دارد که مهم ترین آن ها چشمه سلمانیه و چشمه فین می باشند که از اهمیت خاصی برخوردارند.
شهرت کاشان بیشتر به واسطه گلاب، فرش دستباف، آثار باستانی و جاذبه های توریستی متعدد آن است ، کاشان به دارالمومنین، شهر عقرب ها و دروازه کویر نیز مشهور است، از محصولات کشاورزی آن می توان به انواع غلات و میوه های فصلی اشاره نمود.
آثار تاریخی و دیدنی فراوانی در این شهر وجود دارد که از آن میان می توان به باغ فین، مسجد و مدرسه آقا بزرگ، خانه عامری ها، خانه عباسی ها، خانه طباطبایی، خانه بروجردی، حمام سلطان و قبر شاه عباس صفوی اشاره نمود.
پیشینه تاریخی کاشان :
بر اساس تحقیقات یک هیأت فرانسوی به سرپرستی پروفسور رومن کریشمن، طی سال های 1311 تا 1313 خورشیدی، قدمت تاریخی منطقه کاشان نشان از تمدنی بسیار کهن دارد. طبق بررسی های انجام شده تاریخچه آن مربوط است به استقرار کهن ترین اقوام در فلات مرکزی ایران، موسوم به (سیلک) که بیش از هفت هزار سال پیش در دو کیلومتری جنوب غربی شهر کاشان تمدنی را بنیان نهادند که هویت امروز این شهر (شهرنشینی) نشأت گرفته از همان تمدن باستانی می باشد.
با کاوش های انجام گرفته، مشخص شد قدیمی ترین خاستگاه تمدن بشری و اولین سکونتگاه بشر در این منطقه، سیلک کاشان بوده است که با استفاده از مصالح (خشت خام و ملات گل) به ساختن خانه پرداخته و اولین تمدن شهر نشینی را شکل داده اند، همچنین کشف سکه های نقره متعلق به دوران هخامنش و اشکانی در این منطقه نشان از ردپای تاریخ هخامنش و سلوکی دارد. کشف گنجینه ای متعلق به اواخر هزاره اول قبل از میلاد در روستای (مرق) گواهی بر امتداد مدنیت در منطقه کاشان تا اواخر دوره هخامنشی است.
گرچه اخبار و مدارکی از دوره اشکانیان در این منطقه بدست نیامده، اما قراین و شواهد متعدد تاریخی خبر از آبادانی و رونق کاشان در دوره ساسانیان می دهد. وجود آتشکده های نیاسر، خرم دشت، نطنز و دیگر مناطق باستانی چون نیاسر و نوش آباد، اخباری مربوط به یک شهرک دوره ساسانی به نام سارویه در منطقه کاشان می دهد،که به گزارش تاریخ نویسان تا دوره اولیه اسلام نیز آثاری از آن برجای بوده است. همچنین کشف آثاری از دوران اسلامی (سلجوقی، صفوی و قاجار) در منطقه کاشان، همگی گواهی بر این مدعاست.

حمام فین کاشان

پیشینه تاریخ کلیمیان کاشان
خانه اعیان نشین
خانه دکتر نیسانی
مدرسه آقا یقوتییل
آرشیو عکسها و اسناد قدیمی
سی پک
بهشتیه
گویش کلیمیان کاشان
عکسهای خاطره انگیز
بیوگرافی آقا یقوتییل
زیارتگاه موشه هلوی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.