نورالله ( نورمن ) گبای فرزند مراد گبای و بانو مروارید شُرکا در سال 1308 خورشیدی (1929 میلادی) در شهر کاشان (محله سرپله) چشم به جهان گشود .
نورالله گبای تحصیلات ابتدائی را در مدرسه آقایقوتیئل (آلیانس) به پایان برد . او سیزده سال بیش نداشت که همراه خانواده اش به تهران کوچ نمود و بلافاصله در تجارتخانه ای مشغول به کار شد ، ضمن آنکه با حضور در کلاسهای شبانه البرز و آریا به موازات فعالیت های کاری ، توانست دیپلم دوره متوسطه را در سال 1327 خورشیدی دریافت نماید .
او پس از هفت سال کارمندی شرکتی را تأسیس نمود و مستقلاً برای خود شروع به فعالیت های تجاری نمود . و به جهت کسب محبوبیت و اعتبار ، نیز صداقت در کسب ، توانست سریعاً سلسله مراتب ترقی را طی کند و به موفقیت های چشمگیری در دیگر ابعاد بازرگانی نائل شود .
گبای با تلاشی پیگیر در این امر ، ابتدا کارگاهی جهت تولید پتو وموکت تاسیس نمود ، سپس در شهرک صنعتی البرز برای اولین مرتبه کارخانه فرش پلاستیکی (زیر انداز) را تأسیس کرد . سپس در راستای دیگر محصولات مورد نیاز داخلی ، مبادرت به ایجاد واحد بزرگتر با نام “تاتامی” در جهت تولید موکت و سپس پتو نمود . او با حفظ نگاهداشتن کیفیت تولید در سطح استاندارد جهان ، با تولید انبوه ، ابتدا بازار داخلی را اشباع و سپس اقدام به صادرات محصولات تولیدی این کارخانه به کشورهای هم جوار و شیخ نشین ها نمود ، و همین امر باعث گردید نام وی به عنوان یکی از صادر کنندگان غیر نفتی ایران (در اواسط دهه 1968) ثبت شود .
نورالله گبای در راستای بسط و توسعه فعالیت های تولیدی و بهره مند شدن از جدیدترین فناوری صنعتی در واحدهای تولیدی اش در ایران ، از اوایل دهه 1960 میلادی چندین بار به کشورهای صنعتی پیشرفته اروپا ، آمریکا و استرالیا سفر نمود .
نورالله گبای در سال 1332 خورشیدی با همسرش محبوبه از خانواده شادروان ” رحیم چادرچی ” پیوند زناشوئی بست ، ماحصل این ازدواج سه فرزند پسر می باشد که همه آنان مدارج تحصیلات عالیه را طی نموده اند .
از دغدغه های همیشگی نورالله گبای ، فراهم نمودن امکانات تحصیلی خوب برای فرزندانش بود ، او بر این باور بود که قرن حاضر قرن علم و دانش است وجوان ها برای داشتن یک آینده روشن ، می بایست مدارج تحصیلات عالیه را در یک محیط سالم و پیشرفته طی کنند . از این رو در سفرهایش دائم در فکر آن بود که برای تحصیلات فرزندانش محیطی مناسب برای آنها پیدا کند . بلاخره با بررسی هایی که انجام داد ، در بین چندین کشور ، آمریکارا انتخاب نمود . او در سال 1971 میلادی موفق به دریافت گرین کارت خانوادگی شد و پس از هفت سال به اتفاق خانواده اش به آمریکا مهاجرت نمود و در سال 1978 در شهر لس آنجلس اقامت گزید . نورالله گبای پس از سر و سامان بخشیدن به زندگی اش در غربت ، در اولین فرصت کارخانه ای را جهت تولیدات فرش پلاستیکی تأسیس نمود . دو سال بعد به جهت رقابت با تولیدات مشابه چینی با شکست روبرو شد و مجبور گردید واحد تولیدی خود را برای همیشه تعطیل کند .
دیری نپائید در کار خرید و فروش املاک سرمایه گذاری نمود . چندین سال بعد با همیاری پسرانش فعالیت های ساختمان سازی را دنبال نمود و طی مدت کوتاهی با موفقیت های چشمگیری رو به رو گردید .
فعالیت های فرهنگی را نورالله گبای از سن پانزده سالگی با شرکت در جلسات روزنامه توفیق آغاز نمود . او به اتکاء و حمایت دوستش ” نورالله خرازی ” طنز نویس جامعه کلیمیان کاشان ( 2014 – 1300 ) ، هر ازگاهی مقاله طنز آمیز را برای چاپ ارائه می نمود و استعداد خودش را از این طریق به نمایش می گذاشت .
بعدها پس از مهاجرت به آمریکا در هر فرصتی مقالات اجتماعی را در قالب طنز در نشریات فارسی زبان ارائه می نمود . نورالله گبای به واسطه لمس مشکلات متعدد همکیشانش که در غربت با آن دست به گریبان بودند و می رفت که اصالت تاریخی و فرهنگی شان را تحت الشعاع قرار دهد. تصمیم گرفت به سازمان های اجتماعی و عام المنفعه ملحق شود ، تا شاید به طریقی بتواند برای حل و فصل معضلات جامعه ایرانیان یهودی قدمی مثبت بردارد .
نورالله گبای در سال 1986 میلادی با همیاری تنی چند از دیگر خیراندیشان جامعه سازمان عام المنفعه مگبیت را با هدف کمک به دانشجویان دانشگاه ، درمحل لس آنجلس بنیاد نهاد و خودش شخصاً به مدت 9 سال در سمت مدیریت عامل و بعدها به عنوان عضو هیئت مدیره این سازمان به فعالیت پرداخت و طی این مدت ، حاصل عملکرد او بازتابی مثبت برای همکیشانش در پی داشت . او مبتکر ارائه وام تحصیلی شرافتی بدون بهره به متقاضیان دانشجو واجد شرایط و بی بضاعت دانشگاه ها از طرف بنیاد مگبیت می باشد .
نورالله گبای در دهه 1980 میلادی به عنوان مشاور فرهنگی ، به عضویت مرکز تاریخ شفاهی یهودیان ایرانی پذیرفته شد و در همین راستا فعالیت های مثمر ثمری را به انجام رسانید نیز همچنین در سال 1983 با همکاری شادروان منوچهر قدسیان ، برای اسکان دادن یهودیان مهاجر ایرانی شخصاً کمک های شایان توجهی را در راستای سکونت آنان در محیط ناآشنای آمریکا انجام داد ، از این رو به عنوان یکی از اعضا، شاخص و برجسته هیئت مدیره سازمان فدراسیون یهودیان ایرانی قرار گرفت و پس از مدتی به عضویت هیئت امناء این سازمان پذیرفته شد .
نورالله( نورمن )گبای در سال 1990 میلادی به پاس قدردانی و برای ماندگاری نام “آقا یقوتی ئل” موسس مدرسه اتحاد(آلیانس) کاشان ، مرکزی فرهنگی و عام المنفعه را تأسیس نمود . همزمان در راستای کمک های مادی مبلغی را به بیمارستان بیکو رخولیم و مرکز درمانی شعره صدق اهداء نمود. نیز همچنین برای ماندگار ماندن نام “اقایقوتی ئل” بنیانگذار مدرسه اتحاد (آلیانس) کاشان (در سال 1990 میلادی)، یکمرکز خیریه را به نام “آقایقوتی ئل” تأسیس نمود . ضمن آنکه به جهت شایستگی و تلاش در جهت خدمات ارزشمند بشر دوستانه ، بسیاری از سازمان های خیریه و فرهنگی در لس آنجلس ، نورالله گبای را به عنوان عضو افتخاری هیئت مدیره و یا هیئت امناء (ارتص ، بانوان حداسا و …..) پذیرفته اند .
در سال 2003 میلادی فرزند ارشد نورالله گبای ، کامران (رفائل) در بستر بیماری در سن 48 سالگی دار فانی را وداع گفت . این حادثه ی شوم و نابهنگام چنان تأثیر تلخی در وی نهاد بطوریکه تا مدت ها دست به قلم نبرد و مقاله ای را ارائه نکرد . و پس از آغاز مجدد به نوشتن ، تحولی نوین در سبک نوشتاری او به ویژه در مقالات اجتماعی آشکار گردید .
نورالله(نورمن)گبای تا به حال بیش از یکصد مقاله اجتماعی ، مذهبی و تاریخی را منتشر نموده ، بیشتر مقالات او در قالب مسائل خردگرایی در مقابل واپس گرائی می باشد به عبارتی مخاطب که خود را اسیر تعصبات و خرافات نموده ، دعوت به سنت شکنی می کند . نورالله گبای در سال 2009 میلادی گزیده ای از مقالات خود را ، مضافاً محبثی در مورد مسائل نحوه تدریس مذهبی در عصر شکوفائی علم ، در قالب کتابی تحت عنوان « لحظاتی برای تفکر » را به زیر چاپ برد . دیری نپائید که ترجمه انگلیسی آن را هم منتشر نمود .
نورالله گبای مدتی است دوران بازنشستگی خود را طی می کند ، اما کماکان به فعالیت های عام المنفعه اجتماعی و فرهنگی مشغول است و با حضورش در بیشتر جلسات ، عشق و وفاداریش را به فرهنگ اصیل یهودیان ایرانی نشان می دهد . او اخیراً با همکاری “هارون سرودی” و مرکز پژوهش و مطالعات ایرانیان یهودی (7DORIM) ، اقدام به گردآوری واژه گان یهودیان کاشان که نشات گرفته از صحبت های محاوره ای مشتمل بر آداب و رسوم آنان می باشد را در قالب کتابی دستخط با نام “هزار واژه گان ” چاپ و در اختیار علاقمندان تاریخ و فرهنگ یهودیان کاشان قرار داده است . ضمن آنکه عوایده حاصله از فروش آنرا کاملا در اختیار وبسایت (7DORIM) قرار داده است .
نیز همچنین نورالله ( نورمن ) گبای اخیرا کلیه آثار نوشتاری خود در وبسایتی که شخصا راه اندازی نموده با نام( www.babanouri.com)قرار داده است .
مصاحبه پیمان اخلاقی با نورالئه گبای – لس آنجلس سپتامبر 2017