ملوک زرگریان (عاشقیان) در سال 1299 خورشیدی (1920 میلادی) در یک خانواده یهودی فرهنگ دوست در شهر همدان دیده به جهان گشود . مادرش “آدا”، پدرش “ربیع الئه”از اعضای فعال انجمن کلیمیان ( حبرا ) همدان بود .
ملوک زرگریان تحصیلاتش را در مدرسه آلیانس و مدرسه آمریکائی (ایراندخت) همدان به پایان رسانید، او از بانوان خیراندیش جامعه کلیمی، شفیته هنر، ادبیات و کوشنده در راستای ارتقاء سطح تحصیلات بانوان بود و از اوان جوانی پیشگام و فعال در نهضت زنان، نیز پیگیر در حل وفسل مشکلات اجتماعی زنان جامعه و راهنمائی دلسوز بشمار می رفت، از دغدغه های مهم وی حفظ حقوق زنان و ایجاد بستری مناسب برای ادامه تحصیلات آنان و نیز از زنان فعال در راستای مبارزه با بی سوادی بوده، چنان که از وی به عنوان «مادر همگان» نام برده می شد.
ملوک زرگریان در سال 1316 خورشیدی (1938 میلادی) با همسرش “عبدالئه زرگریان” آشنا گردید و پس از کوچ به تهران با او پیوند زناشوئی بست ، حاصل این ازدواج سه فرزند دختر و یک پسر (ثریا ، رامین ، شهلا و مهناز) می باشد . ضمن آنکه همگی فرزندان در کارهای اجتماعی فعال می باشند به ویژه “شهلا زرگریان”) جاودان) از فعالان جامعه زنان که که دو دوره مسئولیت ریاست فدراسیون ایرانیان یهودی را عهده دار بوده و از سال 2014 ریاست سازمان بانوان ایرانیان یهودی در لس آنجلس به وی محول شده است . نیز “ثریا” و همسرش “دکتر ملامد” از فعالان اجتماعی جامعه و “دیوید جاودان”مشاور ارشد امور حقوقی در زمینه مشاغل در امریکا بوده .
ملوک زرگریان فعالیت های فرهنگی و اجتماعی خود را پس از ازدواج همراه و در کنار همسرش دنبال نمود، او یکی از نخستین اعضای هیأت مدیرۀ نهاد پرمنزلت «سازمان بانوان یهود ایران» بود که در اوایل سال 1947 میلادی در تهران بنیان گذاشته شد. او علاوه بر امور خانه داری، با بیش از 33 سال تجربه در امور فرهنگی، یکی از فعالترین اعضای سازمان بانوان یهود ایران بوده . نیز در این راستای، در سال 1340 خورشیدی (1961میلادی) از طرف شورایعالی جمعیت های زنان ایران بواسطه مدیریت در تشکیل کلاسهای مبارزه با بی سوادی جهت بانوان سالمند و کودکان، ملوک زرگریان همراه با خانم “قدیشا” بعنوان سرپرست کلاسها و نیز به سمت بازرس وزارت فرهنگ در این نهضت (مبارزه با بی سوادی) انتخاب شدند و طی این مدت خدمات قابل توجهی به هزاران از زنان و دختران جوان مشتاق به آموختن بویژه ساکنین محله عودلاجان، بطور رایگان انجام گرفت و باعث گردید جمع کثیری از طبقه محروم جامعه از نعمت خواندن و نوشتن بهره مند شوند .
در سال 1966 میلادی، با همت وی ترجمه و چاپ کتاب نیایش زن یهودی از فرانسه به فارسی انجام گرفت ، و با حمایت «سازمان بانوان یهود ایران» به چاپ رسید. این کتاب تاکنون چندین بار باز چاپ شده است وهمچنان در چهارگوشۀ جهان، محبوب و مورد استفادۀ هزاران هزار زن یهودی ایرانی است، مسلما نام ملوک زرگریان در کارنامه فعالیت های فرهنگی جامع کلیمیان ایران بعنوان نخستین زن مترجم و مولف ثبت گردیده است . او به زبانهای فرانسه، عبری، فارسی و ترکی احاده کامل داشت . از این رو همواره اوقات فراغت خود را صرف مطالعه راجع وظایف و نقش زن حول محور دین، تاریخ و فرهنگ یهودیت جستجو می نمود .
ملوک زرگریان در سال 1980 پس از وقوع انقلاب اسلامی تن به مهاجرت نا خواسته داد و بهمراه همسرش راهی آمریکا شد . پس از سر و سامان گرفتن ، دیری نپائید که به عضویت سازمان زنان یهودی کالیفرنیای جنوبی پذیرفته شد و در کنار دیگر دوستان قدیمی و خیراندیش به فعالیت های عام المنفعه پرداخت . او در طی این مدت در کارنامه تالیفات خود دو کتابِ ویژه و منحصر به فرد را بچاپ رسانید، نخستین آنها نگارش « رابطۀ عرفانی میان شِمَع ییسرائِل با ده فرمان بود »، کتابی که به زبانهای فارسی، عبری و انگلیسی منتشر شد. دومین آنها شَعَره تفیلا یا «دروازۀ نیایش» (حاوی کلیه تفیلاهای مهم بویژه شبات اعیاد می باشد) بود که شخصاً آن را ترجمه و در دو جلد با سرمایه خودش به زیر چاپ برد .
ملوک زرگریان در سال 1989 به پاس خدمات بشر دوستانه از طرف «سازمان بانوان یهود ایران» در کالیفرنیا جنوبی به عنوان زن شایسته، مفتخر به دریافت لوح سپاس گردید . در این مراسم “تام سردلی” شهردار لس آنجلس لوح افتخار را به وی تقدیم نمود . نیز همچنین سازمان «هداسا» ضمن تجلیل از خدمات ملوک زرگریان، جایزه ویژه نیویورک ( Long Iland distinguished humanitarian ) را به وی اهدا کرد
پس از مدتی سازمان ارت نیویورک هم طی مراسمی از وی بعنوان یک زن فرهیخته تجلیل بعمل آورد .
در سال 1998 در پنجاهمین سال تاسیس «سازمان بانوان یهود ایران» در لس آنجلس، توسطه “آمنون نتصر” بپاس خدمات ارزنده طی نیم قرن، لوح سپاس به وی تقدیم شد .
ملوک زرگریان (عاشقیان) در سال 2005 میلادی در سن 85 سالگی جان بجان آفرین تسلیم کرد و به دیار باقی شتافت .


اعضای سازمان بانوان، در بازدید از سالن نهارخوری مدرسه آلیانس (اتحاد) تهران 1330 خورشیدی (1951 میلادی )
ایستاده از سمت راست : ملوک زرگریان،طوبا پورات، محترم قدیشا، منیره نحمادی، ملیحه کشفی، توران آفار و شمسی حکمت
نشسته از سمت راست : ایران مراد اف، ملوک رحیم زاده و استر موره

ملوک زرگریان (عاشقیان) با اولین فرزندش ثریا، تهران 1941 میلادی

ملوک زرگریان هنگام دریافت لوح سپاس توسط آمنون نتصر
به عنوان زن شایسته در پنجاهمین سال تاسیس «سازمان بانوان یهود ایران» لس آنجلس 1998 میلادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *