یکی از کنیساهای مهم کلیمیان در شمال شرق تهران کنیسای باغ صبا می باشد که بصورت زیر مجموعه ای از یک مجتمع فرهنگی مشتمل بر کتابخانه، تالار پذیرایی، کنیسای کوچکتر در طبقه اول، رستوران و کلاس های درس ساخته شده است، معماری و ساختار فضایی هر دو کنیسا تحت تأثیر معماری مدرن و بنای اصلی می باشد. هر دو کنیسا بخصوص کنیسای کوچکتر بواسطه سازماندهی و آرایش عناصر داخلی (مکان نشستن، جایگاه پیشنماز و جایگاه توراه) به صورت کنیسا شکل گرفته است.
در اوایل دهه 1330 خورشیدی با همت جمعی از خیرانیشان و همیاری کوی باغ صبا و ساکنین اطراف آن (واقع در جاده قدیم شمیران) تأسیس گردید. ابتدا یکی از ساکنین کوی مقدم، سلیمان رازقی با اختصاص دادن اتاقی در منزلش و قرار دادن یک سفر توراه، بنیاد این کنیسا را پی ریزی نمود.
دیری نپایید سلیم کرندیان با همیاری خانواده اش منزلی دو طبقه در همان کوی مقدم که به آنان تعلق داشت را بطور رایگان به عنوان کنیسا در اختیار جامعه قرار داد. بدین ترتیب کنیسا از یک اتاق به این منزل منتقل گردید. ضمن آنکه کلیه مخارج کنیسا، شامل آب ، برق ، تلفن و تعمیرات را خانواده کرندیان تقبل نمودند، علاوه بر آن با کاودهای سخاوتمندانه خود همواره صندوق مالی کنیسا را تقویت می نمودند .
مهاجرت روز افزون یهودیان به این منطقه و متعاقباً نیازهای اولیه از قبیل: قصابی، نهادهای فرهنگی، مدرسه و کنیسای بزرگ و مجهز، شورای کنیسا را بر آن داشت تا تصمیماتی را در این راستا اتخاذ نمایند. زیرا با افزایش اعضاء کنیسا در موعدیم به ویژه در ایام روش هشانا و کیپور با وجود آنکه حیاط منزل را با چادر می پوشاندند باز هم با کمبود فضا مواجه می شدند.
شورای کنیسا پس از بررسی و برگزاری جلسات متعدد، تصمیم گرفت با همیاری دیگر اهالی خیراندیش، یک مرکز فرهنگی مشتمل بر کنیسای بزرگ و مدرسه ای برای نوباوگان در منطقه باغ صبا ایجاد کنند.
جنب کنیسا قطعه زمینی بود متعلق به سلیمان رازقی که در گذشته سلیم کرندیان یک کارخانه سنگ کوبی به نام کارخانه فروغی در آن احداث کرده بود به دستور دولت کلیه مراکز صنعتی به خارج از تهران منتقل شده بودند و کارخانه سلیم کرندیان هم به جاده شاه عبدالعظیم انتقال یافته بود.
اعظاء کنیسا با مراجعه به افراد مختلف و تشریح مقاصد و اهدافشان توانستند با دریافت مبلغ یکصد هزار ریال از روانشاد نورالله حی و مبلغ سی هزار ریال از مظفر مسنن، بیعانه خرید این زمین را تهیه نمایند. ضمن آنکه سلیمان رزاقی با در نظر گرفتن تسهیلاتی آسان و قیمت نازلی آمادگی خود را جهت واگذاری زمین به این امر اعلام نمود.
با دریافت اعانات و با کمک مالی دیگر خیراندیشان به ویژه آشمون نعمان و پسران ساختمانی مجلل با بنای 1995 متر مربع در دو طبقه، یک کنیسا در طبقه دوم با گنجایش 300 نفر و یک کنیسا در طبقه اول با گنجایش 150 نفر همچنین مدرسه با شش کلاس ابتدایی و سالنی برای انجام مراسم و گردهمایی و نیز یک رستوران تحت نظر مهندسین ناظر مکابی و شوشانی ساخته شد.
ناگفته نماند کلیه سنگ های مرمر استفاده شده در کنیسا به ویژه جهت ساخت «طوا» را سلیم کرندیان بطور رایگان تأمین نمود
ضمن آنکه سال ها هزینه آب و برق مجتمع فرهنگی باغ صبا را هم ایشان به عنوان کاود هر ماهه پرداخت می نمود.
کنیسای باغ صبا
بهار 2009
کنیسای باغ صبا
کنیسای باغ صبا
درب هخال
کنیسای باغ صبا
ضلع شمالی جایگاه سفر تورا
کنیسای باغ صبا
کنیسای باغ صبا
ضلع شمال غربی کنیسای (بزرگ) باغ صبا
کنیسای (کوچک) باغ صبا
کنیسای باغ صبا
کنیسای باغ صبا
ضلع غربی کنیسای (کوچک) باغ صبا
کنیسای باغ صبا
برای دیدن تصاویر 360 درجه ای (پاناروما)لطفا کلیک کنید
برای دیدن تصاویر 360 درجه ای (پاناروما)لطفا کلیک کنید
برای دیدن تصاویر 360 درجه ای (پاناروما)کنیسای کوچک لطفا کلیک کنید