همایون سامیح نجف آبادی در سال 1344 خورشیدی (1964 میلادی) در یک خانواده متدین یهودی در تهران چشم به جهان گشود . پدرش “یعقوب سامیح” از کسبه و متعمدین بازار تهران بود .
او تحصیلات ابتدائی را در دبستان گنج دانش و متوسطه را در دبیرستان کوروش و دکتر هشترودی به پایان رسانید و پس از گذشتن از سد کنکور سراسری دانشگاهها ، توانست به دانشگاه علوم پزشکی مشهد راه یابد . وی در سال 1370 خورشیدی موفق به اخذ مدرک دکترای دارو سازی گردید و بلافاصله جهت گذرانیدن خدمت سربازی به کرمانشاه اعزام شد . پس از دو سال و پایان خدمت سربازی به تهران بازگشت و اقدام به تأسیس داروخانه ای در یکی از نقاط محروم تهران نمود ، تا از این طریق بتواند بیش از پیش نیازهای هموطنان کم بضاعت خود را برآورده سازد .
او با توجه به رشته تحصیلی و حرفه اش ، همواره سعی در کمک به تهیه داروهای مورد نیاز برای مردم مناطق محروم و نیازمند بوده ، از این رو نام وی به عنوان یک دکتر دارو ساز موفق ، دلسوز و مردمی مطرح گردید ، در ضمن چندین بار از سوی بسیج و سایر نهادها بخاطر کمک به اقشار محروم به ویژه در راستای حرفه دارو سازی و کمک به محرومین مورد تشویق و تقدیر قرار گرفته است .
همایون سامیح فعالیت های اجتماعی و فرهنگی خود را در عنفوان جوانی با عضویت در خانه جوانان یهود آغاز نمود و با حضوری فعال ، نام خود را به عنوان یکی از پیشکسوتان این نهاد یهودی ثبت نمود ، نیز همچنین طی دوران دانشجویی در مشهد ، او یکی از اعضاء فعال کنیسای لیویان مشهدی ها محسوب می شد .
دکتر همایون سامیح در سال 1369 خورشیدی با همسرش ” دوریتا ” از خانواده معلمی پیوند زناشوئی بست ، ماحصل این ازدواج دو فرزند پسر می باشد .
با نزدیک شدن انتخابات انجمن کلیمیان در سال 1388 خورشیدی بنا بر پیشنهاد و دعوت برخی از خیراندیشان جامعه ، از “همایون سامیح” ، وی را بر آن داشت تا با حمایت اعضاء کنیسای ابریشمی ، کنیسای لویان و ائتلاف نمودن با برخی از کاندیداهای جوان جامعه ، با وجود داشتن مشغله کاری فراوان و شغل پرمسئولیت دارو سازی ، در انتخابات انجمن کلیمیان شرکت نماید و با کسب آرائی بالا به انجمن کلیمیان راه یافت ، و با سمت ریاست انجمن ، فعالیت های خود را برای مدت چهار سال آغاز نمود .
از ویژگی های انجمن جدید کلیمیان ، اعضاء هیئت مدیره جوان که حتی بعضی از آنان (اعضاء) قبلاً هیچگونه سابقه همکاری با انجمن کلیمیان را نداشته اند . در سال 1392 خورشیدی ، با فرا رسیدن انتخابات دوره جدید انجمن کلیمیان دکتر همایون سامیح برای بار دوم در انتخابات انجمن شرکت نمود و بواسطه شایستگی در امر مدیریت انجمن ، از طرف جامعه کلیمیان مجددا انتخاب گردید و با حفظ سمت ریاست هیئت مدیره و با همکاری نیروی های جدید و جوان مأموریت خود را در انجمن کلیمیان تجدید نمود .
دکتر سامیح در طی این مدت با تلاشی پیگیر سعی بر مثمر ثمر بودن خود و دیگر اعضاء هیئت مدیره انجمن کلیمیان بود ، از دستاوردهای انجمن در این راستای می توان به نکات ذیل اشاره نمود .
1- پیگیری و به انجام رسانیدن پروژه های ناتمام انجمن های گذشته .
2- بازسازی کامل تالار محبان پس از چهل سال .
3- انتشار فرهنگ لغات حییم (فارسی به عبری) در سال 1394 خورشیدی (پروژه انتشار فرهنگ لغات حییم از دهه سال 1350 بعد از فوت “سلیمان حییم” آغاز گردید ، ولی به دلایلی انجام آن بارها به تعویق افتاد ) .
4- تعطیلی روزهای شبات مدارس کلیمیان در سطح تهران پس از 37 سال و نیز جلوگیری از کاهش تعداد مدارس یهودی نیز همچنین گرفتن حکم قوه قضائیه جهت تخلیه (توسط کمتیه املاک) قسمتهائی از مدرسه ابریشمی ، که سالها توسط دیگران تصاحب شده بود .
5- حمایت کامل از سازمان های جوانان و بازسازی کامل بوفه خانه جوانان تهران و ایجاد ارتباط و همکاری صمیمانه با دیگر انجمن های شهرستانها .
6- خرید و نصب مدرنترین دستگاه مصاپزی با رعایت کامل قوانین کشروت .
7- حمایت و رسیدگی از یهودیان کرمان ، رفسنجان و یزد ، نیز ایجاد کلاس های دینی و اعزام معلم عبری به شهرستان میاندوآب وکمک در تعلیم ذابح پرنده ها و دام جهت یهودیان کرمانشاه و همچنین حمایت در مورد مشیخ کشروت اصفهان
8- حمایت کامل مادی و معنوی از مدارس یهودی تهران ، بازسازی کامل کانون فرهنگی و هنری اجتماعی ، فعال سازی کمیته ورزشی در تهران و حضور در نمایشگاه بین المللی کتاب ، بعد از چند سال وقفه .
دکتر سامیح بر این باور است ، انجمن کلیمیان موظف است که همواره پیرو و دنباله رو وظایف انجمن های سابق در جهت رفع مشکلات باشد ، نیز همچنین او سعی نموده بعنوان ریاست انجمن خواست ها و نظریات جامعه را در سر لوح فعالیت های خود قرار دهد ، ضمن آنکه با کمک و همیاری اعضاء هیئت مدیره و خیراندیشان جامعه موفق به انجام بسیاری از مسئولیت های محوله گردید .
به ویژه در مورد مرجعیت دینی که شخصا اقدامات مثمر ثمری را به انجام رسانید .
همایون سامیح در زمستان 1394 در انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی ، خود را کاندید اعلام نمود . اما نتوانست در مقابل رقیب انتخاباتی خود دکتر سیامک مره صدق توفیقی به دست آورد .
از دغدغه های مهم همایون سامیح در دوران تصدی ریاست انجمن کلیمیان ، همواره حفظ هویت و فرهنگ کهن جامعه یهودی ایران بوده . از این رو با ایجاد ارتباط بسیار نزدیک با دولت و دولتمردان سعی بر برطرف نمودن چالش ها و معضلاتی که جامعه کلیمیان ایران با آن مواجه هستند بوده . نیز همچنین پیگیری و توجه بیشتر به خواست کلیه اقشار جامعه کلیمی به ویژه رسیدگی به مشکلات ایجاد شده برای زیارت به مکان مقدسه ، مشکل در قانون قصاص و نیز حفظ حراست از زیارتگاهها ، کنیساها و دیگر میراث فرهنگی کلیمیان در اقصی نقاط ایران (به ویژه در گیلیارد ، ارومیه ، مشهد ، آبادان و ….. ) می باشد .
از وقایع مهمی که در طی تصدی همایون سامیح در انجمن کلیمیان به وقوع پیوست ، درگذشت « حاخام یوسف همدانی کهن » مرجع دینی یهودیان ایران در سال 1393 خورشیدی بود . در این راستا گروه مهندسین کمیته املاک انجمن با تأکید و تأیید ریاست انجمن “دکتر همایون سامیح” و با تامین بودجه از طرف خانواده حاخام ، طرحی شکیل و زیبا ، با بهره گیری از معماری سنتی ایران برای مقبره حاخام در بهشتیه تهران طراحی و بنا نمودند.
نیز همچنین در اواخر زمستان 1394 کنیسای باغ صبا (که سالها کنیسای حاخام یوسف شمرده می شد) در تهران به واسطه فرسودگی فرو ریخت و کاملاً ویران گردید . بلافاصله دکتر همایون سامیح در مقام ریاست انجمن برای برسی علت اصلی کنیسا در خواست پیگیری از طرف کارشناسان دادگستری را داد ، نیز همچنین پیشنهاد ساخت یک کنیسای مدرن در این محل را در هیئت مدیره انجمن مطرح و تصویب نمود .
ضمنا انجمن یک کنیسای موقت برای استفاده اهالی باغ صبا در حیات کنیسا برقرار نموده است .
دکتر همایون سامیح (پزشک متخصص داروسازی) رئیس انجمن کلیمیان در سوم اسفند 1398 خورشیدی در انتخابات دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی شرکت نمود و پس از رقابت با دو نامزد انتخاباتی دیگر، ضمن کسب یکهزار و دویست شصت و یک رای از مجموع یکهزار 687 رای به عنوان نماینده کلیمیان ایران انتخاب گردید .