موسی میکاییل در سال 1311 خورشیدی (1932 میلادی) در یک خانواده متدین در تهران چشم به جهان گشود. پدرش مئیر میکاییل از تجار پوست در بازار تهران بود.
موسی میکاییل تحصیلات ابتدایی را در دبستان های اقدسیه، کوروش و منوچهری و دوره متوسطه را در دبیرستان البرز (کالج آمریکایی ها) با درجه ممتاز به پایان رساند. او در سال 1330 به دانشکده پزشکی دانشگاه تهران راه یافت و در سال 1335 (1956 میلادی) پس از گذراندن پایان نامه خود (تز) با نگاشتن و تحقیق در مورد بیماری میگرن، توانست دکترای خود را از دانشکده پزشکی دریافت کند. دیری نپایید به خدمت ارتش احضار شد، او مدتی مسئولیت ریاست درمانگاه شیر و خورشید سرخ ایران، در شهر مسجد سلیمان را عهده دار بود.پس از اتمام خدمت در ارتش و بازگشت به تهران، مدتی را نیز در درمانگاه کانون خیرخواه مشغول به طبابت شد.
موسی میکاییل در سال 1338 خورشیدی، برای ادامه تحصیل و گرفتن تخصص در رشته پزشکی رهسپار آمریکا شد و در شهر نیویورک اقامت نمود. او پس از ورود به دانشگاه، بدنبال مطالعات در طی سالیان متمادی، موفق به دریافت گواهی نامه های تخصصی در رشته های آسیب شناسی سیتولوژی و طب عمومی گردید، سپس به طبابت در این رشته ها با سمت رئیس آزمایشگاه در بیمارستان ها و آزمایشگاه تخصصی سیتولوژی خود و نیز همچنین مشغول به درمان بیماران هم در بیمارستان ها و هم در مطب شخصی خود گردید.
موسی میکاییل در سال 1964 میلادی همراه خانواده اش به فیلادلفیا(ایالت پنسیلوانیا) نقل مکان کرد وی طی چند دهه، در مقام استادیار دانشکده Temple در رشته آسیب شناسی (پاتولوژی) مشغول به تدریس شد. موسی میکاییل فعالیت های فرهنگی خود را هنگام نوجوانی با عضویت در تشکیلات آموزشی (هخالوتص) آغاز نمود. او مدت ها مسئولیت انتشار روزنامه دیواری با نام Noar (نعر) را عهده دار بود، ضمن آنکه به دنیای شعر و ادب مأنوس بود و مطالعات زیادی راجع به شعرای بنام ایران و سبک های مختلف آنان انجام داد. او هرازگاهی شعری می سرایید و یا مقاله ای می نوشت و اغلب در نشریات کلیمیان آن زمان (دهه 1330) در تهران، از جمله هفته نامه بنی آدم (به سر دبیری لقمان صالح) به چاپ می رساند.
موسی میکاییل با تلاشی که در این امر انجام داد، در فوریه 1993 موفق گردید منتخبی از اشعار خود (تخلص شعری مایکل) را با نام “یادگار” در لس آنجلس منتشر نماید. سپس دومین سروده های خود را با همین نام (یادگار) در سال 1997 میلادی به زیر چاپ برد. دکتر میکاییل، همزمان طی دوران تحصیل در دانشکده پزشکی، علاوه بر فعالیت های فرهنگی، کارهای هنری، نواختن ویلن و نقاشی را هم به فعالیت های مورد علاقه خود اضافه نمود. وی پس از فارغ التحصیل شدن به موازات فعالیت های شغلی (طبابت)، بیشتر اوقات فراغت خود را معطوف به پژوهش و مطالعه راجع به تاریخ و ادبیات زادگاه خویش ایران نمود.
موسی میکاییل با علاقه مفرطی که به تاریخ به ویژه تاریخ یهودیان داشت، با عشق و تلاشی پیگیر سال ها اقدام به جمع آوری مطالب مهم ، مستند و فرهنگی یهودیان نمود و با ذوق و استعدادی که از خود نشان داد با بهره جستن از تجربیات و خاطرات دوران نوجوانی، ( هنگامی که همراه خانواده اش در محله کلیمیان واقع در عودلاجان اقامت داشت )، ضمن تجزیه و تحلیل نمودن مسائل فرهنگی و اجتماعی، مشکلات موجود در آداب و رسوم، سنت ها و شرایط زندگی یهودیان در نیم قرن گذشته(دهه 1330 خورشیدی)، را با قلمی شیوا به رشته تحریر در آورد.
دکتر موسی میکاییل در آگوست 1997 میلادی، ماحصل مطالعات چندین ساله خود را در قالب کتابی با نام “زندگینامه برگزیدگان یهودی” (قدیم و معاصر ایران و جهان) در شهر لس آنجلس به زیر چاپ برد. یک بخش این مجموعه شامل شرح حال منتخبی از یهودیان ایرانی تبار که در اقصی نقاط دنیا پراکنده اند و در زمینه های مختلف علمی و اجتماعی مطرح هستند می باشد و بخش دیگر آن به فرهیختگان یهودی اشاره شده که در بیش از 117 کشور جهان اقامت دارند.
سپس در پاییز 2001، کتاب خانه بدوشان کره خاک (تارخچه قوم شکیبا) را به چاپ رساند، این کتاب با 592 صفحه بازگو کننده تاریخ قوم بنه ایسرائل از بعد از خرابی بیت همیقداش و به گالوت رفتن به بابل و سپس پراکنده شدن آنان در پنج قاره جهان با شرح حال در گذرگاه های فرهنگ ها و تمدن های مختلف با فراز و نشیب های آن می باشد. از دیگر تألیفات موسی میکاییل، انتشار کتاب My Family Tree (شجرنامه) به زبان انگلیسی در سال 2004 ، کتاب لطیفه ها به زبان فارسی و انگلیسی و نیز ترجمه انگلیسی آخرین کتاب ( خانه بدوشان ) تحت عنوان Vagabonds of The World در سال 2011 می باشد.
ایشان علاوه بر تألیفات کتب فوق، بیش از صد مقاله راجع به تاریخ یهودیان و فرهنگ یهودیت در گذر زمان و در زمینه مطالب علمی و نکات پزشکی نگاشته اند که طی این سال ها در مجله و نشریات فارسی زبان نیویورک (شوفار و هفته نام پیام)، لس آنجلس (چشم انداز و عالم یهود) و نیز مقالاتی به زبان انگلیسی در مجلات پزشکی و نشریات اجتماعی در آمریکا منتشر نموده است.
موسی میکاییل در سال 1989 میلادی با همیاری تنی چند از فرهیختگان و دوستداران امور اجتماعی و فرهنگی، انجمن فرهنگی ایرانیان با نام «شباهنگ» را بنیان نهاد، همچنین در سال 1993 انجمن دیگری با نام «عمر خیام» را در فیلادلفیا تأسیس نمود. ضمن آنکه با عضویت در سازمان های پزشکی و فرهنگی یهودیان آمریکایی از جمله : ) Ben Berit، Wizntal، Simon و ( Alpac ، انجمن پاتولوژی آمریکا (AMA) و انجمن فرهنگی فیلادلفیا با آنها همکاری نموده است.
ماحصل دو ازدواج موسی میکاییل در سال های 1959 و 1989 دو فرزند دختر و یک پسر می باشد.
در حال حاضر دکتر موسی میکاییل دوران بازنشستگی خود را طی می کند، ولی کماکان به فعالیت های فرهنگی و مطالعات علمی خود نیز ادامه می دهد.