استاد الیاس اسحاقیان

الیاس اسحاقیان فرزند العازار اسحاقیان و بانو حشمت اسحاقیان در سال 1309 خورشیدی (1930 میلادی) در تهران محله عودلاجان چشم به جهان گشود .
الیاس اسحاقیان تحصیلات ابتدایی و دوره اول متوسطه را در مدرسه آلیانس و دوره دوم متوسطه را در دبیرستان رشدیه به پایان رسانید، سپس در 17 سالگی در کنکور اعزام دانشجو شرکت نمود و با دریافت بورس تحصیلی از طرف موسسه جهانی آلیانس برای تحصیلات عالیه رهسپار فرانسه (پاریس) گردید. و پس از چهار سال ، در سال 1330 خورشیدی با کسب درجه ممتاز (دوره باکالورا) دانشنامه خود را از دانشسرای آلیانس دریافت نمود و بلافاصله به وطن مراجعه نمود و پس از گذرانیدن دوره سربازی ، در استخدام موسسه آلیانس قرار گرفت .
او برای تدریس در مدارس آلیانس ، در اولین مأموریتش عازم اصفهان گردید و در دبیرستان اتحاد تحت مدیریت « شارل شما » مشغول به تدریس شد .
الیاس اسحاقیان به عنوان دبیر زبان فرانسه، طی مدت یکسال خدمات پر ثمری از خود نشان داد . از این رو ، از طرف موسسه آلیانس با کسب سمت ریاست مدارس اتحاد شهرستان یزد، در سال تحصیلی 1332 خورشیدی عازم یزد گردید .
لیاقت و شایستگی او در مقام مدیر مدرسه اتحاد یزد، طی مدت دو سال در خور توجه و بسیار چشمگیر بود . و همین امر باعث گسترش و کسب تحصیل در بین نوباوگان کلیمی گردید .
الیاس اسحاقیان با همکاری اعضاء انجمن کلیمیان یزد به ویژه « حاجی متینا ریوانی » رئیس انجمن ، موفق به تاسیس کلاسهای اول و دوم دبیرستان شد و پس از مدتی کلاس سوم متوسطه هم گشوده شد . بدین ترتیب با تلاش وی پایه تداوم تحصیلات عالیه برای مشتاقان به ادامه تحصیل در یزد پی ریزی شد .
سال 1331 خورشیدی الیاس اسحاقیان با همسرش پروین دخت از خانواده کاشر پیوند زناشویی بست ، ماحصل این ازدواج چهار فرزند پسر می باشد .

سال 1334 خورشیدی ریاست مدارس آلیانس در شهر سنندج به وی محول گردید . او طی مدت 5 سال خدمات شایان توجهی در راستای توسعه دانش و فرهنگ جوانان سنندج انجام داد و از هیچ کوششی در این راه دریغ نکرد .
ابتدا ، با دایر کردن کلاس سوم ، دوره سیکل اول دبیرستان را کامل و نیز همچنین در دبیرستان دخترانه با اضافه نمودن کلاسهای پنجم و ششم ، دوره تحصیلی (ابتدایی) را در دبستان دخترانه اتحاد یزد کامل نمود . ضمن آنکه برای داوطلبین کنکور دانشگاه کلاسهای تقویت زبان را دایر نمود و خود شخصاً مشغول به تدریس گردید .
الیاس اسحاقیان در سال 1339 خورشیدی به اتفاق خانواده اش (همسر و سه فرزند) و به خاطر درخواست وی ، به تهران منتقل گردید . ابتدا به عنوان دبیر زبان در مدرسه اتحاد ژاله مشغول به تدریس گردید ، پس از مدت یک سال مسئولیت ریاست مدرسه اتحاد (عزیز) در خیابان سیروس با داشتن بیش 1500 محصل و پنجاه کلاس و نیز بیش از یکصد معلم و کارمند به وی واگذار گردید . ضمن آنکه جنب مدرسه پسرانه “عزیز” ، مدرسه دخترانه “حشمت” هم با ریاست “رحیم ایسرائل” قرار داشت . که با همکاری همدیگر این دو مرکز بزرگ فرهنگی سالها در سطح خوب و به نحو احسن اداره می شد . (ناگفته نماند به جهت کمک های عزیزالقانیان به آلیانس مدرسه پسرانه اتحاد به نام “عزیز” و مدرسه دخترانه به نام همسر وی “حشمت” نامگذاری گردید) .
الیاس اسحاقیان طی مدت بیست و پنج سال خدمت فرهنگی، ضمن تصدی مدیریت چندین مدرسه اتحاد (آلیانس) ، نیز مسئولیت تدریس زبان فرانسه را هم (در دوره دوم مدارس آلیانس) عهده دار بود . او به عنوان یک شخصیت فرهنگی کلیمی ، توانست گام های مهمی در شکل گیری یک جامعه فرهنگی بردارد و نیز اقدامات مفید و سازنده ای را در این راستا برای هزاران دانش آموز انجام دهد . از دیگر اقدامات الیاس اسحاقیان در مدرسه آلیانس، بالا بردن درصد قبولی دانش آموزان در امتحانات نهایی ششم ابتدایی (بین 90 تا 100 درصد) در بین بخش های هفده گانه آموزش و پرورش تهران بود . نیز همچنین با همکاری مدیر مدرسه “حشمت” ترتیبی اتخاذ نمود ، طبق روال همه ساله قبل از عید پسح ، توزیع لباس های رایگان برای دانش آموزان بی بضاعت، بدون تشریفات و بطور خصوصی انجام گیرد، (لباس های اهدائی در بسته های جداگانه در بعدازظهر بعد از تعطیل شدن مدرسه ، به آنان تحویل می شد)، نیز همچنین با سرسختی و با تهدید به استعفاء از نصب تابلوهایی در نهارخوری با این مضمون که “بخشی از هزینه نهاری که شما صرف می کنید توسط موسسه امریکن جوئینت تامین می شود ” جلوگیری به عمل آورد .
الیاس اسحاقیان به زبانهای فارسی، فرانسه، عبری، انگلیسی آشنایی کامل داشت. او در سال 1352 خورشیدی (1974) رسماً در استخدام سازمان یونسکو قرار گرفت و به دلیل رسیدن سن بازنشستگی و سنگینی مسئولیت های محوله ، پس از یک ربع قرن خدمت در آلیانس از مقام خود استعفاء داد.

استاد الیاس اسحاقیان به موازات خدمات فرهنگی در مدرسه آلیانس (اتحاد) عهده دار مسئولیت های دیگری هم بود . او سالها یکی از اعضاء برجسته کمیته فرهنگی انجمن کلیمیان تهران بود، نیز همچنین به عنوان استاد زبان فرانسه در دانشگاه تهران، استاد مدرسه عالی پارس، استاد مدرسه عالی زبان ادبیات، همکاری در روزنامه ژورنال دو تهران ، مترجم مخصوص خبرگزاری پارس ، مترجم زبان در کنفرانس های بین المللی در ایران و خارج از ایران و مترجم رسمی سازمان فرهنگی یونسکو فعالیت می نمود . استاد الیاس اسحاقیان پس از وقوع انقلاب اسلامی در ایران، تن به مهاجرت ناخواسته داد و در سال 1978 به همراه خانواده اش راهی آمریکا شد .
او پس از سکنا نمودن در لس آنجلس و سرو سامان بخشیدن به زندگی اش ، اقدام به فعالیت های اجتماعی و فرهنگی نمود . دیری نپائید این شخصیت فرهیخته به عضویت هیئت مدیره مجتمع فرهنگی ارتص در آمد ، سپس به عنوان یکی از اعضاء برجسته هیئت اجرائی فدراسیون یهودیان ایرانی پذیرفته شد، ضمن آنکه مسئولیت هیئت امناء بنی بربت (گروه فریبرز مطلوب) را هم پذیرفت .
او مدتها در هیئت تحریریه نشریه شوفار همکاری نوشتاری داشت . ضمن آنکه ریاست انجمن دوستداران “آلیانس اسرائیلیت یونیور سال” در جنوب کالیفرنیا را عهده دار بود. از این رو ، در سال 1372 (1993) در مراسم بزرگداشت صدمین سال فعالیتهای آموزشی موسسه آلیانس در ایران ، به پاس حق شناسی و گرامی داشت، به جمعی از ایرانیان یهودی در لس آنجلس منجمله الیاس اسحاقیان که طی این مدت به نحوی در پیشبرد اهداف انسانی و آموزشی موسسه آلیانس مشارکت داشته اند لوح سپاس اهدا گردید.
استاد الیاس اسحاقیان در سال 2008 میلادی، خاطرات سال ها فعالیت های فرهنگی خودش را در ارتباط با مدارس آلیانس در قالب کتابی تحت عنوان «همراه با فرهنگ» منتشر نمود . دیری نپائید به جهت ابتلاء (سرطان ریه) پس از سالها مبارزه سر تسلیم فرود آورد و در پاییز همان سال در سن 78 سالگی چشم از جهان فرو بست .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *