رحمن دلرحیم در سال 1313 خورشیدی (1935 میلادی) در یک خانواده متدین و فرهنگی در شهر شیراز چشم به جهان گشود . پدر او مرحوم حاخام اهرون فرزند مرحوم “حاخام عذرا بعل تفیلای گبای” از رهبران مذهبی کلیمیان شیراز (در دوران مظفرالدین شاه قاجار) بود .
رحمن دل رحیم از کودکی با فرضیات دینی ، نزد پدرش آشنا گردید، سپس در مکتب مرحوم حاخام گئولا شروع به فراگیری زبان عبری ، علوم دینی و توراه پرداخت .
او تحصیلات ابتدایی را در مدرسه شیبانی ، دوره متوسطه را در مدرسه کوثر و در سال 1333 دیپلم خود را از دبیرستان حاج قوام شیراز دریافت نمود . سپس در دانشسرای اوتصرهتورا در تهران پذیرفته شد و پس از دو سال با گذرانیدن دوره های مختلف علوم فقه یهود موفق به اخذ مدرک قبولی گردید و به عنوان معلم زبان عبری و تعلیمات دینی رسماً به استخدام انجمن فرهنگی اوتصرهتورا به مدیریت مرحوم “هاراو یسحاق میرلوی” در آمد و بلافاصله مشغول به تدریس در مدارس گنج دانش تهران و شهرستان ها شد .
رحمن دلرحیم در سال 1338 برای گذرانیدن دوره های پیشرفته علوم مذهبی عازم اورشلیم گردید . او زیر نظر استادان دانشگاه (برایلان) و دانشگاه (اورشلیم) پروفسور زلکین و “هاراو ولک” ، “دکتر اشطال” ، “پروفسور نحمیا لیوویچ” و “پروفسور حمیل” طی این مدت تجربیات ارزشمندی کسب نمود .
او پس از بازگشت به وطن در سال 1340 خورشیدی موفق به اخذ سیمخای OUFF (گواهی ذبح پرندگان) و در سال 1344 سیمخای BEHMA (گواهی ذبح حیوانات) از “هاراو یوسف موره صدق” مرجع تقلید یهودیان شیراز گردید ، ضمن آنکه برای بالا بردن سطح معلومات خویش هرساله به دفعات همراه سایر معلمین زبان عبری در سمینارهای آموزشی و تعلیم و تربیت اوتصرهتورا ، در داخل و خارج از کشور شرکت می نمود ، تا با فراگیری تنخ، میشنا، گمارا، قوانین شیحیطا و دیگر علوم دینی بتواند پاسخ گوی سئوالات دینی جامعه باشد.
رحمن دلرحیم در سال 1344 خورشیدی با همسرش (ریوقا) از خانواده “بعل هنث” پیوند زناشویی بست ، ماحصل این ازدواج یک فرزند دختر و دو پسر می باشد .
رحمن دلرحیم یکی از دبیران پر تلاش و با سابقه درخشان جامعه کلیمی به شمار می رود او با صبر و حوصله فراوان ، پذیرای بسیاری از دانش آموزان جامعه یهودی بود . او با عشق دروس مذهبی را آموزش می داد و بطور شایسته به وظایف معلمی خود عمل نمود. وی از سال 1339 در مدرسه گنج دانش شهر ارومیه به مدت 5 سال خدمت نمود ، یک سال هم در مدرسه کوثر شیراز مشغول به تدریس بود سپس به تهران منتقل گردید و از سال 1345، پیش از 12 سال در مدرسه گنج دانش گرگان مشغول به تدریس گردید .او در سال 1356 خورشیدی طبق دستور وزیر آموزش و پرورش وقت ،( تمام معلمین حق التدریس ها و معلمین مدارس خصوص مانند اوتصرهتورا )در استخدام دولت در آمد و رسمی گردید . ضمن آنکه همان سال مسئولیت معاونت مدرسه اشرفی به وی واگذار گردید و بیش از 12 سال تحصیلی در این مقام انجام وظیفه نمود .
از دلمشغولیات و آغاز فعالیتهای نوشتاری وی از دهه 1340 همکاری با مجلات”توفیق” و کاریکاتور بود . او با ارائه مطالب طنز و طراحی کاریکاتور ، مدتها عقاید و احساس خود را درباره جامعه و مسائل آن، در غالب ظنز ارائه می نمود
رحمن دلرحیم از سال 1350 خورشیدی به عضویت انجمن کلیمیان تهران پذیرفته شد و در کمیته صندوق ملی در بخش انتشارات با ارائه مقالات اجتماعی و انتقادی قدرت قلم خود را به نمایش گذاشت .
رحمن دلرحیم در سال 1379 خورشیدی رسماً همکاری خود را در کمیته فرهنگی انجمن کلیمیان تهران آغاز نمود . او در بخش انتشارات مجله بینا به عنوان عضو هیئت تحریر مسئولیت آموزش زبان عبری را به عهده گرفت و سالها با بهترین روش آموزشی خدمت شایسته ای را برای علاقه مندان آموزش زبان عبری انجام داد . ضمن آنکه هر از گاهی با ارائه مقالات اجتماعی و مذهبی ، داستانهای کوتاه، نیز طراحی بخش جدول ، فعالیتهای فرهنگی خود را گسترش داد. و نیز همچنین از سال 1351 درکنیسای پل چوبی به عنوان شالیح صیپور (پیش نماز) و مفسر کتب مقدس ، یکی از اعضاء فعال شورای کنیسا بوده .
استاد دلرحیم از سال 1381 خورشیدی به عضویت تیم تصحیح و ویرایش علمی لغت نامه فارسی به عبری “سلیمان حییم” انتخاب گردید، و سالها مسئولیت ویرایش و بازنویسی این لغت نامه را عهده دار بود .
بدین منظور در دیماه 1393 در مراسم رونمایی که در کانون زبان فارسی ،از طرف انجمن کلیمیان برگزار گردید ، استاد دلرحیم به عنوان یکی از ویراستاران نهایی فرهنگ لغات فارسی عبری از طرف معاون رئیس جمهور وقت (روحانی) و چندین نمایندگان مجلس مورد تفقد و تشویق قرار گرفت و مفتخر به دریافت لوح سپاس گردید .
نیز همچنین از طرف مدیران انجمن کلیمیان تهران (هارون یشایائی ، دکتر رحمت اله رفیع و همایون سامیح) در طی این سالها به مناسبت تلاش در احیاء و پیشبرد زبان عبری در مدارس کلیمیان و اشاعیه تعلیمات دینی یهود و نوشتن مقالات اجتماعی موفق به دریافت چندین تشویق نامه و لوح سپاس از نهادهای فرهنگی و دیگر شخصیت های فرهیخته جامعه ، از جمله مدیران اوتصرهتورا (مرحوم راولوی و سلیمان کهن صدق) و در سال 1344 از طرف استاندار و رئیس آموزش و پرورش ارومیه و نیز مدیر مدرسه گنج دانش ارومیه همچنین از طرف هاراو ” عوبدیا یوسف “(راو اعظم) ، از طرف مرحوم “حاخام اوریل داویدی” رهبر مذهبی کلیمیان ایران و از طرف مجله بینا به پاس خدمات و همکاری فرهنگی صمیمانه ، در مجلس گرامیداشت مفتخر به دریافت تشویق نامه گردید .
استاد رحمن دلرحیم با وجود آنکه سالها از دوران بازنشستگی ایشان سپری شده اما کماکان در مقام یک دبیر بازنشسته و شخصیت مذهبی به فعالیت های فرهنگی و خیر اندیشانه (تدریس علوم دینی) به نوباوگان مشغول است .
معلمین دفتر دبستان گرکان:
از سمت چپ: خانم شهین مقدم، آقای رحمان دلرحیم، آقای شماش