تعویذ، چیزی (شیء، نوشته، تصویر، دعا و ورد) که دارای نیرویی جادویی ـ ماورایی انگاشته شود و نیز نصب و آویختن آن بر اموال و مکانها، و حمل آن توسط انسان یا حیوان، موجب دفع بلا، بیماری و تعرض موجودات و نیروهای شریر پنداشته شود.
تعویذ در لغت به معنای پناهبردن،
پناه دادن و در امان نگاه داشتن و در اصطلاح به معنای دعاخواندن و حرز آویختن بر آدمیان، جانوران یا اشیا برای محافظت از آنهاست.
تعویذ، عباراتی اغلب مکتوب عمدتاً از آیات قرآنی و ادعیه مأثوره برای در امان ماندن از شرور و بلاها میباشد. به اذکارى خاص براى دفع چشمزخم، سحر، آفات و بلایا و برطرف کردن دردها و بیماریها و استعاذه تعویذ گفته میشود. تعویذ به مفهوم نخست
– که به آن (عوذه) یا (تعویذه) نیز گفته مىشود- به منظور فوق براى خود یا دیگرى خوانده و یا نوشته شده و همراه مىگردد.
گذشته از واژههای متعددی که در تداول عامه مسلمانان به صورت مغشوش و متداخل برای این مفهوم به کار میرود، (از جمله: عوذه، معاذه، حِرزْ، تَمیمه، نُفره، رُقْیَه، عَزیمه، افسون)، تعویذ بنا بر شایعترین صورت کاربرد آن در جهان اسلام عبارت است از برخی آیات قرآن، ادعیه مأثوره، اسماءالحسنی، اسامی فرشتگان یا اولیاءالله، اوراد، رموز و علائمِ مفهوم یا نامفهوم که بر قطعههایی از کاغذ، چرم، پوست، پارچه، فلز و جز آن مینویسند و در کیسههایی کوچک از اجناس مختلف میگذارند و سپس آن را پنهان یا آشکارا برگردن میآویزند یا بر قسمتی از بدن انسان یا حیوان میبندند یا بر جایی از اشیا و مکانها نصب میکنند.
گاه نیز این عبارت را با رعایت ترتیب و آیینی خاص یا بدون رعایتِ آن، بر شخص یا جانور یا شیء مورد نظر میخوانند یا زیر لب زمزمه میکنند.
از چیزهای متفاوتی به عنوان تعویذ استفاده میشود. یکی از متداولترین چیزها انواع مواد کانی است. در برخی موارد از جواهرات و سنگهای قیمتی به عنوان تعویذ،
و به ویژه در برابر چشمزخم، استفاده میشود. آویختن انواع مهرهها ــ که در هر محل با نامی ویژه نامیده میشوند ــ به انسان، حیوان یا مکانها نیز به مثابه تعویذ به کار میروند. مثلاً مهره سفیدی به نام کسگربه،
و نیز مهرههای کهربایی، آهنی و سفالی
و باباغوری.
در مواردی هم مثلاً برای دور نگهداشتن زائو و نوزاد از آسیب و زیان آل و امصبیان، وسایل آهنی مثل سیخ، قیچی و کارد در کنار ایشان میگذارند.