داود آلیانس در سال 1311 خورشیدی (1932 میلادی) در یک خانواده متدین یهودی در محله درب زنجیر کاشان پا به عرصه وجود نهاد. پدرش الیاهو آلیانس از کسبه بازار بود که از طریق صنعت رنگرزی (الیاف پشم و کتان) امرارمعاش می نمود.
او تحصیلات ابتدایی را در مدرسه آقا یقوتییل به پایان رساند . در سیزده سالگی جهت کسب درآمد و ادامه تحصیل با در نظر گرفتن آنکه می تواند کمک خرجی برای خانواده باشد، پدرش او را راهی تهران نمود. داود آلیانس تا اواخر 1328 خورشیدی در حجره ای در بازار تهران (کاروانسرا امیر) نزد الیاهو ستاره از تجار پارچه و قماش به شاگردی مشغول بود، او با استعدادی که از خود نشان داد به ویژه در رشته حسابداری، برتری و توانایی خود را در مقایسه با دیگر همکارانش اثبات نمود طوریکه این امر در مقایسه با دیگر همکارانش بسیار محسوس و نیز سرآمد بود. ضمن آنکه طی این دوران در هر فرصتی (شب ها) در وقت آزاد به تحصیلات آکادمیک مشغول بود. در سال 1950 میلادی با پیشنهاد یکی از دوستانش و به صرف بدست آوردن موقعیت بهتر در کسب و کار درانگلیس( شهر صنعتی منچستر )قصد سفر نمود.
داود آلیانس با قرض کردن مبلغی پول (400 پوند) از همکار و دوستش (یوسف بروخیم) هم به جهت کسب ویزا و هم به عنوان سرمایه اولیه، رهسپار انگلستان شد. با وجود آنکه به زبان انگلیسی آشنایی کمی داشت، پس از دو سه روز آمدن به منچستر، بیشتر فعالیت او به جمع آوری نمونه های پارچه جهت فرستادن به ایران و بازاریابی آن ها متمرکز شده بود. پس از مدتی داود آلیانس دریک کارخانه حوله بافی مشغول کار شد و با تلاش و حسن نیتی که ار خود نشان داده بود توانست مدیریت این واحد صنعتی را در دست بگیرد و با توجه به آنکه صاحب کارخانه پیر و فرتوت شده بود، به او پیشنهاد کرد که اداره کامل کارخانه را به او واگذار کند و در قبالش داود آلیانس ماهیانه مبلغی را با توافق به او بدهد . این پیشنهاد مورد قبول صاحب کارخانه قرار گرفت و پس از 8 سال پرداخت اجاره، بالاخره داود این کارخانه را خریداری نمود. دیری نپایید او دامنه فعالیت های خود را با تأسیس یک شرکت بزرگ سفارش کالا با نام N.BROWN گسترش بخشید، ناگفته نماند عمده فعالیت شرکت فوق از طریق سفارشات پستی منسوجات (Mail Order) انجام می گرفت . امروز او رئیس و سهامدار اصلی یکی از بزرگترین مؤسسات سفارش مستقیم کالا در بریتانیا می باشد که از طریق پست سفارشی بیش از بیست هزار قلم کالا را می پذیرد ضمن آنکه بیش از هفت میلیون خانواده از خدمات این شرکت بهره مند هستند.
از دیگر اقدامات تجاری داود آلیانس بنیان نهادن شرکت (کوتز ویلا) بود او زمانی اقدام به تأسیس این واحد صنعتی نمود که صنعت منسوجات بحرانی و رو به شکست می رفت، اما با سیاست و درآیتی که داود آلیانس انجام داد، شرکت فوق در کمتر از یک دهه به بزرگترین واحد صنعتی تولید منسوجات در انگلیس مبدل شد و قبل از پایان قرن بیستم، بیش از 75 هزار کارگر و کارمند را در صدها کارخانه در بیش از 60 کشور جهان به استخدام خود در آورد . ناگفته نماند بعدها فعالیت های تجاری داود آلیانس به تأسیس شرکت هایی در خصوص بیمه، بانکداری، ساختمانی و مهندسی هم توسعه پیدا کرد. طوریکه فعالیت تجاری هر یک از این شرکت ها، رشد اقتصادی انگلستان را تحت الشعاع قرار داده بود. بدین ترتیب داود آلیانس با خرید کارخانجات در آستانه ورشکستگی و تبدیل آن به مؤسسات بزرگ تجاری و صنعتی به عنوان پادشاه نساجی انگلستان و سمبل نجات دهنده صنعت نساجی شهر منچستر شهرت یافت.

موفقیت وی در این زمینته (صنعت نساجی) به مرزی رسیده بود که در دهه 1980 میلادی، هنگامی که اعتصابات کارگری در سرتاسر انگلستان حکم فرما بود، در هیچ یک از کارخانه های تحت مدیریت او هرگز اعتصابی صورت نگرفت. داود آلیانس همواره یکی از مهره های اصلی اقتصاد انگلستان محسوب می شد به ویژه در دهه 1970 با حرکات مثبت تجاری که انجام داد باعث گردید نه تنها به عنوان یک تاجر موفق بریتانیایی قلمداد شود، بلکه به عنوان یک سیاستمدار لیبرال دمکرات هم شمرده شود.
ملکه الیزابت دوم در سال (1980 میلادی) به واسطه شایستگی و موفقیت داود آلیانس در امر تجارت و تأثیرات مهم در صنعت پارچه بافی انگلستان لقب “سر” (یکی از عالی ترین رتبه امپراطوری بریتانیا) را به او عطا نمود. همچنین در سال 2004 پس از کسب لقب ” لرد ” از سوی حزب لیبرال دمکرات به عنوان یک سیاستمدار پذیرفته شد و به مجلس اعیان راه یافت. وی در اولین سخنرانی که در مجلس لردها انجام داد، خود را نمونه ای از یک مهاجر توصیف کرد و اذهان داشت، در سال 1950 در حالیکه فقط 14 پوند در جیب داشت وارد این کشور شد و از آن زمان تاکنون از طریق انجام امور تجاری خود میلیاردها پوند به وزارت دارایی مالیات پرداخت نموده است.
از خصوصیات شاخص لرد آلیانس، به نقل از خودش، در هیچ زمانی حاضر نبوده است کاری را به کسی محول کند که خود یا فرزندش از انجام آن ناتوان باشند. و همچنین در راستای نیل به اهدافش (فعالیت های تجاری) هرگز به دنبال ثروت اندوزی نبوده و همواره سعی بر آن داشت تا شتاب بیشتری در جهت بهینه سازی در حرفه خود پدید آورد. به عبارتی هر آنچه که در زندگی خود انجام داده به ویژه در امر تجاری، فقط بدست آوردن منفعت شخصی نبوده، بلکه سود رساندن به اقتصاد جامعه را هم مد نظر داشته است. او بر این باور است، تکامل و پیشرفت یک اقتصاد سالم و رساندن آن به مرزهای تجارت جهانی، بدون داشتن امنیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی میسر نخواهد بود، مضافاً بر آنکه، بودن کارآفرینان، بازرگانان مجرب و افراد متخصص در این امر بسیار حائز اهمیت می باشد.
داود آلیانس در اوایل 1960 میلادی با دختر دایی خود «آلما» از خانواده ژوزفی پیوند زناشویی بست، اما این ازدواج بیش از هفت سال دوام نیاورد و به جدایی انجامید. او در سال 1987 تن به ازدواج دوباره می دهد و دختری بنام هما از خانواده ساسونی را به عقد خود در می آورد. اگر چه ماحصل این پیوند یک فرزند پسر بود، اما دیری نپایید که این ازدواج هم با شکست روبرو شد.
لرد داود آلیانس به موازات فعالیت های اقتصادی و صنعتی، همواره فعالیت های خیر خواهانه خود را ارج می نهاده و آنرا در سر لوح کارهای خود قرار داده است. او در دهه 1380 خورشیدی (2001 میلادی) در امر تجدید بنای زیارتگاه موشه حلوی، با هدیه نمودن مبلغ پنجاه هزار دلار به انجمن کلیمیان تهران و با همت آقاجان شادی و همکاری شهرداری کاشان، توانست نقش مؤثری در ایجاد یک بنای آبرومندانه برای زائرین کلیمی فراهم آورد. وی همچنین با کمک های مادی به مراکز فرهنگی، بهداشتی و اجتماعی جامعه یهودیان ایرانی و نیز مشارکت انسان دوستانه او در بازسازی شهر زلزله زده «بم» و سایر خدمات بشر دوستانه اش باعث گردید، نامش را در زمره شخصیت های خیر اندیش کلیمی در تاریخ جامعه یهودیان ایران به ثبت برساند. داود آلیانس به عنوان یک شخصیت اقتصاد دان، سیاستمدار و یک تاجر مجرب و آگاه و نیز به جهت داشتن ویژگی های انسانی، موفق گردید از چندین دانشگاه معتبر مدرک دکترا افتخاری و نیز از مراکز فرهنگی سازمان های خیریه جهان، لوح سپاس دریافت کند.
همچنین به جهت خدمات ارزشمندی که به صنایع بریتانیا انجام داد، در سال 1984 میلادی مفتخر به دریافت لقب CBE (فرماندهی در نظام امپراطوری بریتانیا) و در سال 1989 لقب شوالیه (Knight Hood) نائل گردید. سرانجام در سال 2004 به عنوان لرد آلیانس منچستر (Lord Alliance of Manchester) انتخاب شد و اولین ایرانی بود که به عضویت مجلس لردهای انگلیس پذیرفته شد.
در حال حاضر داود آلیانس دوران بازنشستگی خود را طی کند، ولی کماکان به عنوان مشاوری آگاه به فعالیت های اقتصادی و نیز فعالیت های اجتماعی مشغول می باشد. لرد داود آلیانس هنوز لباسی را که در سن 17 سالگی با آن به انگلستان آمده بود را حفظ کرده است، زیرا بر این باور است که با نگریستند به آن، هرگز گذشته خود را (ملیت و موطنش را ) فراموش نخواهد کرد. امروز اگر چه داود آلیانس دوران پیری خود را سپری می کند، اما کم و بیش هنوز هم بسیاری از مسائل اقتصادی و سیاسی را شخصاً دنبال می کند، ضمن آنکه پسر جوانش با وجود داشتن تجربه کمتر بسیاری از مسئولیت سنگین پدرش را عهده دار است و بخوبی کارهای محوله را مدیریت می کند.
دیوید آلیانس در اواسطه سال 2015 زندگینامه خود را حول محور زحماتی که در زندگیش طی سالها متحمل شده بود و توانسته بود به موفقیت های چشمگیری دست یابد ( خاطرات کاشان ، مدرسه آقایقوتیئل و مجلس اعیان بریتانیا ) را در قالب کتابی تحت عنوان A BAZAAR LIFE منتشر نمود . او پس از مدتی ترجمه فارسی این کتاب را هم به زیر چاپ برد .

مطالب مرتبط:
گفت و گوی وِیژه عنایت فانی با “لرد دیوید آلیانس”، عضو مجلس اعیان بریتانیا
برگرفته از سایت BBC فارسی

قسمت اول :2015 سپتامبر

کتاب “بچه کاشی”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.