نام کتاب : بچه کاشی
تالیف: داود آلیانس
ناشر : بنیاد فرهنگی آلیانس
تاریخ چاپ : لندن – 1395 خورشیدی (2016میلادی)
تعداد صفحات : 576 صفحه
موضوع: تاریخی – خاطرات

معرفی کتاب بچه کاشی
بچه کاشی زندگی‌نامه و خاطرات داود آلیانس زندگی‌نامه‌ای خودنوشت است که نسخه اصلی آن باعنوان ( زندگی بازاری ، خاطرات دیوید آلیانس) the Autobiography of David Alliance A Bazaar Life پیاده سازی سلسله گفت و گوهای دیوید آلیانس با ایوان فالون است و به زبان انگلیسی در انگلیس در ۲۰۱۵ منتشر شده نسخه فارسی آن را گوئل کهن ترجمه و قسمت‌هایی به آن افزوده و در ۲۰۱۶ مطابق با ۱۳۹۵ در ۵۷۶ صفحه منتشر شده. کتاب به لحاظ چاپ و صحافی از کیفیت قابل قبولی برخوردار است اما به لحاظ توزیع و معرفی چه در چاپ انگلیسی و چه فارسی مهجور مانده است. همچنین به لحاظ صراحت و بیان همه زوایا و خفایای زندگی آلیانس محافظه کار و رازدار بوده است.
نویسنده چنان که از فهرست مطالب برمی‌آید زندگی خود را از دوران طفولیت در کاشان آغاز کرده ، دوران کودکی در ایران را شرح داده و بازار تهران سپس به مهاجرت به منچستر ، شرکت توماس هاتون و مشکلات این کارخانه، ایجاد شرکت تجاری ، درگذشت پدر پرداخته و عناوین بعدی فهرست کتابش به ترتیب شامل : جک منژد، سفارش پستی، اسپیرلا، بانک داری، داستان أسباب بازی، شرکت وانتوناه، شاه، شرکت کارینگتون وایلا، هما، یهودیان اتیوپی، سوار بر موج، ناتینگهام، گی‌نس، کوتز، أوقات خوب أوقات بد، تووتال، پایان خط ، ان براون، در خوشی و ناخوشی، پی‌نوشت و فهرست نام‌هاست.
زندگی‌نامه یا بهتر بگوییم زندگی داود آلیانس به سه فراز عمده تقسیم می‌شود:
* فراز نخست از زمان تولد او تا مهاجرت به تهران.
* فراز دوم زندگی در تهران و اندکی درس و کار.
* فراز سوم مهاجر ت به انگلیس و کار و فعالیت تا کنون.
وی دوازده سال ابتدایی زندگی‌اش در کاشان را با جزئیات روایت می کند از اینکه شیرین‌ترین و خاطره‌انگیزترین و تاثیرگذارترین دوران زندگی‌اش همین دوازده سال بوده. او در وصف خانه کودکی‌اش در کاشان می‌نویسد:« خانه ما در کاشان نمونه‌ای از خانه‌های محله کلیمیان شهر بود، با دیوارهای ضخیم گلی و درگاه‌های آجری. در آن خانه زیرزمین خنکی وجود داشت که مواد غذایی را در آنجا نگهداری می‌کردیم. در فصل تابستان که درجه حرارت به بالاتر از ۳۸ درجه سانتی گراد می‌رسید، همه خانواده شب‌ها در پشت بام می‌خوابیدیم . از هشت اتاق موجود در آن خانه، سه اتاق در اختیار ما بود. یک اتاق به میهمان اختصاص داشت و همه خانواده در کنار هم در دو اتاق می‌خوابیدیم. همبازی‌های من حیواناتی بودند که در حیات خانه رها بودند. مرغ‌ها کبوترها، یک بره و هفت گنجشک که من علاقه زیادی به همه آنها داشتم. اگرچه طی سال‌های زندگی‌ام صاحب چندین خانه مجلل بوده‌ام، اما هنوز خانه دوران بچگی در کاشان مامن و پناهگاهم است.»
دومین قسمت روایت زندگی آلیانس که چندان هم باب طبعش نبوده مهاجرت به تهران و ماندن از ادامه تحصیل و ورود به بازار تهران به فرمان پدر است. همچنین پدرش در این بین پس از ۷ سال تجرد همسری اختیار می‌کند که آلیانس نمی‌تواند با وی سازگار شود. وی تا هجده سالگی در بازار تهران نزد دو تاجر کلیمی به فعالیت مشغول می‌شود و نهایتا کاملا مستقل به فعالیتش ادامه داد. پس از آن به منچستر نزد دایی‌هایش مهاجرت کرد و باقی عمر در انگلیس ماند در این مدت با اراده و درایت شخصی و با کار و تلاش بی‌وقفه روی پای خود ایستاد تشکیل خانواده داد و تاجر صنعتگر معروفی شد تا آنجا که توانست نخستین ایرانی باشد که از دربار انگلیس عنوان سر و لرد دریافت می‌کند. از بسیاری از دانشگاه‌های معتبر دنیا دکتری افتخاری کسب کرد.
وی در انگلیس دو بار ازدواج کرد نخست با دختر دایی بزرگ خود “آلما” در سن ۲۳ سالگی که صاحب دو فرزند به نام‌های “گراهام” و “سارا” شد و پس از ۲۷ سال این ازدواج به طلاق انجامید و ازدواج دوم با “هما ساسون” از کلیمیان مهاجر و کاشانی‌الاصل و از این ازداج هم صاحب پسری به نام “جاشوا” دارد هر دو این ازدواج‌ها به سبب غرقگی آلیالس در کار به جدائی انجامیدند. ( در دهه 2010 هما ساسون مجددا به زندگی مشترکش با داود آلیانس باز گشت )
وی در کتابش به ابعاد مختلف زندگی‌اش پرداخته از کار و فعالیت و تجارت گرفته که چگونه با جیب خالی در حالی که فقط ۱۸ سال سن داشته موفق شده به جایی برسد که ۷۰ تا ۸۰ هزار کارگر در ۶۰ کشور جهان برای او کار کنند. وی یک یک اصول کاری‌اش را که به آن معتقد است ، آنها را عامل موفقیت خود می‌داند از پسندیده و نکوهیده در کتاب نام می‌برد و شرح می‌دهد. از جمله اصول کاری آلیانس که با تجربه خود و تحت تاثیر پدرش به آنها تاکید دارد به این قرار است: تسلیم نشو. همیشه حد خودت را بدان. هرگز بیش از توانت قول نده. هرگز بیشتر از ظرفیت تجاری‌ات وارد معامله نشو. همیشه به هر قیمتی ، قول و قرارت را حفظ کن. از دست دادن سود یک معامله بهتر از از دست دادن یک مشتری است.
از حامیان کاری‌اش مانند “لرد جیکوب روچیلد” ، “جک منژد” ، “جورج الیاس”، “مارکوس سیف” و دیگرانی می‌گوید که به موفقیت او کمک کردند. از قانون مداری‌اش و فعالیت‌های اقتصادی و سیاسی‌اش. وی از یهودی بودنش و نگاهش به تاریخ یهودیان ایران روایت می‌کند و خدماتی را که به قوم یهود ارائه داشته ذکر می‌کند از جمله کمک به مهاجرت فالاشه‌های اتیوپی از سودان و اتیوپی به اسرائیل می‌گوید که تا پیش از انتشار این کتاب تقریبا محرمانه بوده است.
آلیانس از طرفداران صلح اسرائیل و فلسطین است و نسبت به عملکرد آن بخشی از اسرائیل که توافق با فلسطینی‌ها را برنمی‌تابند شدیدا ابراز مخالفت می‌کند و حتی دیدگاه خود در باب ضرورت صلح با فلسطینی‌ها برای بقای اسرائيل را به آنها خاطرنشان می‌کند. وی همچنین راجع به وطنش ایران معتقد است تنها کشوری که در جهان قادر خواهد بود گره کور صلح فلسطین و اسرائیل را بگشاید ایران است. او در این باره می‌گوید: ایران با فرهنگ هر دو طرف آشناست ، پرنفوذترین دولت اسلامی در منطقه است، قابلیت بسیاری در انجام مذاکرات دارد و از احترام و نفوذ لازم برای میانجی‌گری میان دو همسایه برخوردار است …. به اعتقاد من دولت ایران باید خود را به‌عنوان کارگزار صلح میان فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها داوطلب کند. واضح است که اسرائیل باید عدم اعتماد به ایران را کنار بگذارد و صادقانه به فرایند صلح متعهد شود. می‌توان برای پیشبرد سریع‌تر این فرایند پیشنهاد کرد که ایران مسئولیت مشترک اداره اماکن مقدس اسلامی در اورشلیم را به عهده بگیرد.»
نقد ادبی کتاب از : لئا دانیالی

مطالب مرتبط:
زندگی نامه لرد داوید آلیانس
گفت و گوی وِیژه عنایت فانی با “لرد دیوید آلیانس”، عضو مجلس اعیان بریتانیا
برگرفته از سایت BBC فارسی
قسمت اول :2015 سپتامبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *