نام کتاب: پیری
تالیف: دکتر موسی برال
ناشر: انتشارات دانشگاه تهران
192 صفحه تهران 1354
موضوع: علمی – پزشکی – بهداشتی
همگام با پیشرفتهای علوم و تکنولوژی، علم پزشکی نیز در عصر حاضر توسعه شایانی داشته به نحوی که پیشرفت های این علم را در قرون گذشته تحتالشعاع قرار داده است. یکی از نتایج مستقیم این ترقیات بالا رفتن حد متوسط طول عمر و دیگری تامین سلامت سالمندان و افزایش امید به زندگی بوده است.
درنتیجه این ترقیات در تقسیم بندی گروههای سنی تحولاتی پیشآمده و دانش بشری با مسائل جدیدی که مربوط به بهداشت و بیماریشناسی سالمندان است، مواجه گشته است.
عوامل یا فاکتورهایی که در پیدایش این تحولات دخالت داشتهاند کم و بیش عبارتند از:
کاهش تلفات نوزادان و کودکان.
کنترل و نقصان بیماریهای عفونی واگیردار.
ارتقاء سطح زندگی و بهداشت عمومی و بهبود کمی و کیفی وضع تغذیه، پیشرفتهای علم مامایی و توسعه و بهبود روشهای زایمان.
پیشرفت علم تشخیص
کاهش نسبی در میزان موالید
به طور کلی سطح زندگی در نیمه اول قرن بیستم توسعه چشمگیری پیدا کرده، طوریکه قرن حاضر بشر هرگز با یک قحطی جدی و یا توسعه یافته روبرو نبوده، مضافا شرایط زندگی نیز از نظر قواعد حفظ بهداشت محیط زیست بهبود شایانی نموده است.
پیشرفتهای علم تشخیص به آنجا رسیده که در حال حاضر تنها چند بیماری انگشتشمار را میتوانیم نام ببریم که در طول این مدت از نظر تلفات تقلیل قابل ملاحظهای پیدا نکردهاند.
تشخیص و تجویز به موقع، اثر آنتی بیوتیکها بیماری های عفونی را به خوبی مهار کرده و خصوصا بیماری ذاتالریه (پنومونی) ه در گذشته یکی از عوامل مهم مرگ و میر به ویژه نزد افراد سالمند بود، امروزه جزء بیماریهای علاجپذیر درآمده است.
نویسنده از زمان تحصیل داروسازی و به ویژه ضمن تحصیل پزشکی و بعدها در جریان فعالیتهای دانشگاهی و تدریس تغذیه و شیمی مواد خوراکی همواره به مسائل و مشکلات سالمندان توجه داشته و چون در مورد تعریف پیری و همچنین شناسایی مسائل آن آنطور که باید و شاید اطلاعات جامع و دقیق و همه جانبه دردست نبود، لذا در دو دهة اخیر قسمتی از مطالعات و تحقیقات خود را به این موضوع اختصاص داده و امروز خوشوقت است که پس از مطالعات لازم و شرکت در کنگرههای گوناگون و تماس با متخصصین فن و بیمارستان ها و آسایشگاههای مربوطه و بالاخره استفاده از کتب و نشریات سالهای اخیر، یادداشتهای خود را در کتابی تحت عنوان «پیری» تقدیم نماید.