دکتر حشمت الله کرمانشاهچی

حشمت الله کرمانشاهچی در سال 1305 خورشیدی (1926 میلادی) در شهر کرمانشاه در یک خانواده یهودی متدین پا به عرصه وجود نهاد.
پدرش مرحوم ابراهیم کرمانشاهچی از خیر اندیشان و بنیانگذار کنیسای «هاداش» و نیز اولین قبرستان کلیمیان در کرمانشاه بود. همچنین یکی از بازرگانان موفق کرمانشاه و به تجارت خارجی مشهور بود خانواده کرمانشاهچی در سال 1315 به تهران کوچ نمودند.
حشمت الله کرمانشاهچی تحصیلات ابتدایی را در مدرسه آلیانس و دوره دبیرستان را در کالج آمریکایی ها، در سن شانزده سالگی به پایان رسانید و بلافاصله به دانشگاه را یافت. وی در سن 19 سالگی موفق به اخذ مدرک دکترای در رشته دارو سازی از دانشگاه تهران گردید و به جهت احراز موفقیت و اهمیت دادن به تحصیلات عالیه موفق به دریافت چندین جایزه و مدال درجه اول علمی گردید.
حشمت الله کرمانشاهچی تا سن 62 سالگی با مکاتبه و شرکت در دوره های کوتاه مدت (دانشگاه های نیویورک، میشگان و یوسی ال ای) متعدد و مختلف حقوق بازرگانی، مدیریت اقتصاد، تجارت و علوم سیاسی را با موفقیت به پایان رسانید، ضمن آنکه به زبان های انگلیسی، فرانسه، آلمانی ئیدیش هم آشنایی کامل پیدا نمود.
وی در سال 1328 در بیست و سه سالگی با همسرش بهیه از خانواده کاشفی ازدواج نمود، ماحصل این پیوند سه فرزند دختر و یک پسر می باشد. وی اولین فعالیت اجتماعی خود را در سال 1319 با تشکیل انجمن ادبی در مدرسه اتحاد (آلیانس) آغاز نمود، دیری نپائید انجمن جوانان را تأسیس نمود، سپس با همیاری دوستانش نخستین باشگاه (ورزش های باستانی) ویژه اقلیت های یهودی را با نام برادران بنا نهاد که بعدها به عنوان هسته مرکزی فعالیت‌های فرهنگی جوانان جامعه کلیمیان تهران شکل گرفت، همچنین در سال 1323 با کمک دیگر اعضای باشگاه برادران، موفق به تأسیس باشگاه خواهران شدند که در نهایت امر منجر به ایجاد سازمان بانوان یهود ایران گردید.
دکتر حشمت الله کرمانشاهچی در سال 1334 رسماً به عضویت انجمن کلیمیان تهران پذیرفته شد، هم‌زمان تحولاتی در انجمن در حال شکل گیری بود و مسئله جایگزین نمودن یک انتخابات آزاد برای تعیین ریاست انجمن که قبلاً به‌صورت انتصابی انجام می گرفت (بدون انجام رأی گیری). باعث ایجاد بحران و صف‌آرایی گروه ها در مقابل یکدیگر شده بود، بالاخره با کمک اعضاء خیراندیش انجمن (ابراهیم موره، موسی کرمانیان، حشمت الله کرمانشاهچی، مظفر مسنن، دکتر لقمان امینی، مهندس جهانگیر بنایان و یوسف کهن) این مسئله حل گردید و در یک انتخابات آزاد حاج حبیب القانیان به سمت ریاست انجمن انتخاب گردید.
در سال 1338 دکتر کرمانشاهچی همراه با موسی کرمانیان به عنوان نمایندگان جامعه یهودیان ایران در کنگره جهانی یهودیان در استکهلم شرکت نمودند. همچنین در طی سال‌های بعد نیز به نمایندگی از طرف جامعه و مؤسسات اقتصادی در کنفرانس های متعددی شرکت نمود و همواره در اعتلای نام کشور ایران و شناساندن جامعه یهودی ایران کوشا بود.
سال 1341 انجمن کلیمیان برای مشارکت عمومی مردم در امر انتخابات، دکتر کرمانشاهچی را به این امر گماشت و نیز مسئولیت ایجاد صندوق ملی را به وی سپرد. دیری نپائید دکتر کرمانشاهچی با همیاری دیگر اعضاء انجمن با بهره گیری از یک سیستم مدرن توانستند با ایجاد تشکیلات اداری منظم، به انجمن سرو سامانی بدهند که متعاقباً باعث ایجاد موقعیت مناسب و آبرومندانه در جامعه و نهادهای دولتی گردید.
در سال 1345 دکتر حشمت الله کرمانشاهچی به ریاست صندوق ملی انجمن کلیمیان منسوب گردید، طی پنج سال وی با برگزاری جلسات متعدد و انجام برنامه‌ریزی دقیق در جهت ایجاد کانونی به عنوان یک مرکز مالی که بتواند جوابگوی احتیاجات مالی جامعه و پوشش دادن به نیازهای مالی در راستای فعالیت‌های فرهنگی و بهداشتی در سطحی گسترده باشد و با قدرت عمل کند، جامه عمل پوشانید.
بالاخره در اواخر سال 1349 صندوق ملی انجمن رسماً اعلام موجودیت نمود و کمتر از یک دهه توانست به‌صورت یک نهاد نیرومند خدمات مهمی، چون ایجاد اولین خانه پیران، ایجاد خانه جوانان، بازسازی مدارس کوروش، بازسازی و تجدید بنا بیمارستان سپیر و نیز موفق به ایجاد مراکز اجتماعی و بسیاری از خدمات عام المنفعه گردید.
وی ضمن برقراری یک نظام مالی در همه سازمان‌های اجتماعی، جامعه یهودی ایران را به‌صورت یک جامعه متحول و سازمان یافته درآورد و باعث گردید انجمن کلیمیان موقعیت ممتاز و مستحکم تری را در جامعه کسب نماید.
دکتر کرمانشاهچی در سال 1352 به سمت نایب رئیس انجمن کلیمیان انتخاب گردید و در این مدت با تلاشی خستگی ناپذیر، نهایت کوشش را برای اعتلای نام یهودیان ایرانی انجام داد. همچنین با سعی و کوشش موفق شد حضور مردم را در فعالیت های اجتماعی به ویژه در امر انتخابات فعال‌تر نماید.
در دهه 1350 انجمن کلیمیان ضمن انسجام و همبستگی کامل به‌صورت یک نهاد نیرومند و مورد احترام جامعه با موفقیت، بسیاری از مشکلات جامعه را حل و فصل نمود و در فراز و نشیب حوادث توانست آبرو جامعه را حفظ نماید همچنین اعتباری شایسته هم در داخل کشور و هم در مجامع یهودی بین المللی بدست آورد. دکتر کرمانشاهچی در سال 1357 (1979) همانند بسیاری از دیگر همکیشانش تن به مهاجرتی ناخواسته داد و به اتفاق خانواده اش راهی آمریکا شد. پس از ورود به آمریکا دیری نپایید که مجدداً به فعالیت های اجتماعی پرداخت وی در سال 1980 فدراسیون یهودیان ایرانی را در لس آنجلس بنیان نهاد، نهادی که منشاء فعالیت های ثمر بخشی در استقرار جامعه غربت زده گردید.
وی در سال 2007 اقدام به چاپ کتابی تحت عنوان تحولات اجتماعی یهودیان در قرن بیستم زد . کتاب فوق مجموعه ای از خاطرات و گزارش فعالیت‌های اجتماعی وی در جامعه و نیز خدمات ارزنده صدها خدمتگزار جامعه بوده است که در این تحولات نقشی اساسی داشته اند.
دکتر حشمت الله کرمانشاهچی علیرغم، طی نمودن دوران بازنشستگی کماکان به فعالیت های اجتماعی خود در لس آنجلس مشغول می باشند.

دکترحشمت الئه کرمانشاهچی در بيست و نهم ژانویه 2024 در سن 98 سالگي دار فاني را وداع گفت و به ابديت پيوست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.