روح الله کهنیم

روح الله کهنیم، مولف گنجینه های طلایی (1001 خاطره) ، کارشناس اقتصادی و فعال اجتماعی. در سال 1291 خورشیدی (1912 میلادی) دریک خانواده متدین یهودی در محله عودلاجان پا به عرصه وجود نهاد. پدرش “حاج میرزا کهنیم” از تجار شاخص بازار تهران (سرای امیر) و موسس شرکت کهنیم بود.
روح الله کهنیم تحصیلات ابتدائی را در مدرسه آلیانس آغاز نمود، سپس در دبیرستان تجارت در رشته علوم اقتصادی به تحصیل پرداخت و پس از فارع التحصیل شدن از دبیرستان به خدمت نظام وظیفه اعزام گردید. پس از پایان خدمت از دانشکده افسری با درجه افسری فارغ التحصیل و بلافاصله به عنوان مشاور و ناظر امور مالی در شرکت کهنیم مشغول به کار شد. ضمن فعالیت‌های شغلی به ادامه تحصیل پرداخت و در رشته حسابرسی صنعتی، مدیریت و دکترای اقتصاد فارغ تحصیل شد. او به جهت شایستگی در امر تجارت و احاطه داشتن به قوانین تجاری و مالیاتی توانست هم‌زمان حسابرسی و امور مالیاتی چندین شرکت را به‌عهده بگیرد همچنین بواسطه زحماتی که در شرکت کهنیم متحمل گردید، به‌عنوان یکی از شرکا صاحب سهم پذیرفته شد.
روح الله کهنیم پس از اتمام دوران خدمت در ارتش با همسرش طلعت از خانواده کهن پیوند زناشویی بست، حاصل این ازدواج دو پسر(فرهاد و فرزاد)و یک دختر (حنانه) می باشد، که همگی دارای تحصیلات عالیه می باشند.

روح الله کهنیم به جهت آنکه در آن دوران (دهه 1320 خورشیدی) ازانگشت‌شمار شخصیت‌های دانشگاهی و یکی از تجار تحصیل کرده مابین جامعه کلیمیان و نیز در بازار تهران به‌شمار می‌رفت، لذا خیلی زود مورد توجه تجار و نهادهای فرهنگی جامعه کلیمی قرار گرفت. در سال 1325 در دکتر عنایت الله منتخب  رئیس «انجمن فرهنگی کوروش» برای همکاری در امور فرهنگی از وی دعوت به‌عمل آورد. او با قبول مسئولیت بلافاصله وارد خدمات اجتماعی شد و پس از مدتی به عضویت انجمن کلیمیان پذیرفته شد . ابتدا درسمت دبیر انجمن بر انتخاباتی که دکتر موسی برال جهت نمایندگی در مجلس شورای ملی از طرف جامعه کلیمیان شرکت نمود،موظف بر نظارت شد و دیری نپائید که به عنوان دبیر کل انجمن کلیمیان در اولین اقدام پس از سازمان بخشیدن به سیستم اداری انجمن با تمام انجمن‌ها، نهادهای فرهنگی و مذهبی در تهران و دیگر شرستان‌ها ارتباط برقرار نمود و کلیه آنها را تحت پوشش انجمن کلیمیان تهران درآورد.
دکتر کهنیم پس از مدتی به واسطه شایستگی که از خود نشان داده بود، در همان سمت اختیارات بیشتری را در بازرسی مالی انجمن کلیمیان به‌دست گرفت، وی با بیش از نیم قرن خدمت در انجمن ،در طی چندین دوره مسئولیت‌های خطیری را عهده‌دار بود.
از جمله مسئولیت‌های وی، تاسیس اطاق بازرگانی کلیمیان تهران به ریاست حاج حبیب القانیان، بازرس مالی انجمن کوروش، عضو خیریه و در طی چندین دوره( ادوار ریاست انجمن حاج حبیب القانیان، نمایندگی جمشید کشفی، دکتر برال و لطف الله حی در مجلس ) وی دبیر  و رئیس هئیت نظارت بر انتخابات مجلس و انجمن کلیمیان بود. وی عضو فعال کمیسیون فرهنگی، کمیته حل احتلاف، نماینده صندوق مالی انجمن کلیمان بود و عضویت در «بت دین تهران»، سرپرست اداره املاک انجمن، مجری وسرپرست ساختمان سازی مدارس کوروش و انجمن کلیمیان و بازرس مالی کانون خیرخواه، بیمارستان دکتر سپیر و دبیر کل انجمن فرهنگی و بهداشت را در کارنامه فعالیت‌های اجتماعی‌اش در جامعه کلیمی به ثبت رسانیده است.

روح الله کهنیم در بخش خصوصی مشاور اقتصادی کوشایی در بسیاری از شرکت‌ها (شرکت جنرال استیل، پلاسکو و…..) بود. عضو فعال هئیت نظارت بر انتخابات مجلس موسسان در دوره دوم، عضو اطاق بازرگانی، همچنین در بسیاری دیگر از نهادهای اجتماعی و فرهنگی یهودی و غیر یهودی فعال بود .
روح الله کهنیم در سال 1359 خورشیدی به همراه خانواده‌اش تن به مهاجرت ناخواسته داد و به امریکا مهاجرت کرد، وی در شهر لس آنجلس مستقر گردید و پس از سر و سامان یافتن بی‌درنگ فعالیت‌های اجتماعی خود را درغربت دنبال نمود. به دعوت‌های عضویت انجمن‌ها و سازمان‌های مذهبی و فرهنگی جامعه کلیمیان در لس آنجلس پاسخ مثبت داد . ابتدا به عضویت «مجتمع فرهنگی نصح» پذیرفته شد و در سمت دبیر کل و ناظر انتخابات نصح کوشا بود. وی عضو نظارت به «بنی بریت»، عضو هئیت امناء فدراسیون یهودیان ایرانی ، کانون سالمندان و عضو اتاق بازرگانی رنچو پارک بود، نیز در مقام مشاور سازمان خدمات امور اجتماعی یهودیان ایرانی همکاری‌های مثمر ثمری را به انجام رسانید .
روح الله کهنیم با وجود آنکه دوران بازنشستگی را می گذرانید در سال 1990 میلادی تصمیم گرفت به یکی از آرزوهای دیرینه‌اش جامعه عمل بپوشاند و کارنامه یک قرن خدمات فرهنگی ، اجتماعی و آموزشی جامعه ایرانیان یهودی را در قالب کتابی عرضه کند.  ابتدا اطلاعات و خاطراتی از زندگانی یهودیان ایرانی(با مصاحبه‌های متعدد با شخصیت ها) مشتمل بر تاریخچه مراکز فرهنگی ، علمی و مذهبی ، زندگینامه‌های فرهیختگان، اساتید و شخصیت‌های خیراندیش یهودی را در همه زمینه‌های فرهنگی، تاریخی و اجتماعی ، با عنوان تاریخ شفاهی جامعه، جمع آوری نمود. سرانجام پس از شش سال تلاش بی‌وقفه ،با همیاری جامعه یهودیان مقیم آمریکا و توسط بنیاد روح الله کهنیم موفق شد در سال 1993 میلادی بخشی از تاریخچه و مطالب مستند را در کتابی با نام گنجینه های طلایی (1001 خاطره) در لوس آنجلس منتشر کند. در ادامه تحقیقاتش، بخش‌های دیگری را در سال‌های 1995 و 1997 میلادی، طی چند مرحله جمع آوری نموده و در جلد دوم و سوم، سپس جلد چهارم و پنجم، با سرمایه خودش منتشر کرد .
اقدام به انتشار این مجموعه توسط روح الله کهنیم در جامعه با استقبال فراوانی روبره‌و گردید و طی مدت کوتاهی نسخه‌های آن برای استفاده دیگر یهودیان فارسی‌زبان به اقصی نقاط دنیا فرستاده شد . بر باور بسیاری از همکیشان تحقیق، انتشار و توزیع این مجموعه خدمت بزرگی در حفظ و معرفی اسناد تاریخی، جامعه کلیمی محسوب می شود. ضمن آنکه روح الله کهنیم همواره ، پیشرفت خودش را در امور اجتماعی و فرهنگی، کسب موفقیت هایش را در جامعه مرهون “طلعت کهن” (همسرش) که همواره او در این را تشویق و ترغیب نموده است، می داند .
دکترروح الله کهنیم به عنوان یکی از فرهیختگان و خدمتگذار جامعه کلیمیان با طی بیش از 75 سال خدمت اجتماعی و فرهنگی در سپتامبر 2011 میلادی در سن 99 سالگی در غربت چشم از جهان فروبست .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.