دکتر ميترا مقبوله

 

ميترا مقبوله فرزند روانشاد “هدايت الله مقبوله” و “حشمت شکريان” (از نواده هاى “زيور ماما” قابله معروف)، در سال 1334 خورشیدی (1954میلادی) در شهر تهران متولد گردید.

میترا تحصیلات ابتدائی و متوسطه را در مدارس فردوسی و خوارزمی بپایان برد . او درسن شانزده سالگى تن به یک ازدواج نا موفق داد و بلافاصله به همراه همسر سابق خود در سال 1969 راهی امریکا و در شهر برکلى در شمال کاليفرنيا سکنا گزید. پس از دوسال تحصيل در يکى از معتبرترين کالج هاى شمال کاليفرنيا (دی آنزا)، مقارن با جدائی از همسرش، براى ادامه تحصيلات عاليه و به منظور اقامت به کشور اسرائيل عزيمت کرد.  ميترا درطى چهارسال اقامت خود در اسرائيل موفق به دريافت مدارک ليسانس  از دانشگاه تل آويو در رشته هاى جامعه شناسى، انسان شناسى، و علوم سياسى گرديد، سپس در سال 1979 میلادی  پس از سفرى کوتاه به ايران، بار ديگر به کاليفرنيا بازگشت و درادامه تحصیلات عالیه طی مدت پنج سال موفق به دريافت دو فوق ليسانس در زمينه هاى علوم اجتماعى و پزشکى تحقيقاتى (اپيدميولوژى  Epidemiolgy)، يک دکترا در روانشناسى پژوهشى، و يک فوق دکترا در رشته تحقيقات سرطان، استرس، و الکليسم از دانشگاه هاى UCI  و UCLA    در جنوب کاليفرنيا گرديد.

در همين راستای، دکتر ميترا مقبوله مفتخر به دريافت بالاترين نشان ها و جوايز منجمله نشان افتخار (Phi Beta Kappa ) نائل آمد، ضمن آنکه از جانب استادان و شاگردان خود بعنوان بهترين دستیار پژوهشى و تدريسى انتخاب گرديد، نیز همچنین از طرف سازمان بانوان یهودی ایرانی، طی مراسمی از وی تجلیل بعمل آمد .دکتر مقبوله علاوه بر تدريس کلاسهاى «روانشناسى الکلسيم و اعتياد»، کلاسهاى ديگرى نيز از قبيل «ازدواج و خانواده»، «جنبه‌هاى روانى و فرهنگى»،  «کشمکش‌هاى قومى و مذهبى»، «فرهنگ هاى چين و ژاپن»، «جنبش آزادى زنان از ديدگاه جامعه شناسى» ، و «روانشناسى دين و مذهب» را در دانشگاه کاليفرنيا تدريس نموده است. رساله دکتراى ميترا تحت عنوان «جنبه هاى روانى و فرهنگى الکليسم» مورد توجه و تآييد بسيارى از متخصصين رشته اعتياد و الکلسيم قرار گرفت و يکى از پرخواننده ترين تزهاى منتشر شده از جانب دانشگاه کاليفرنيا  بشمار رفته.

میترا مقبوله به رابطه میان عرفان و روانشناسی علاقه ای خاص داشته و بیشتر اوقات خود را صرف پژوهش، مشاوره و تعلیم و تدریس در این امر نموده . ضمن آنکه تز دکتراى وی بطور شگرفى با موازين کبالا (عرفان يهود) همخوانى داشت، علاقه و آشنايى عميق دکتر مقبوله با علم کبالا  و ساير مکاتب عرفانی جهان،  باعث گردید، پس از دريافت مدرک دکترا در سن بیست و شش سالگی  تحقیقات وی ابعاد گسترده تری پیدا کند. مسير مطالعات و پژوهش هاى ميترا،  از رشته های جامعه شناسى و روانشناسى به تحقيق پيرامون کبالا و ساير مکاتب عرفانى و پيوند آنها با يکديگر بویژه  با روانشناسى “کارل يونگ”  Carl Jung کشانيده شد. او از همان ابتدا برای فراگیری علم قبالا  با تنی چند ازاساتید  علوم عرفانی یهود و کابالیست های امریکائی شناخته شده طی سالها همکاری نمود .  منجمله کبالیست شهیر یهودی بریتانیایی به نام » warn klton» ملقب به “شمعون هلوی” که از سال 1979 تا درگذشت آن استاد در سال 2018 با وی همکاری نموده.  وی از سال 1993 میلادی به درخواست گروه های عرفانی ساکن اورنج کانتی و لوس آنجلس به تشکیل و تدریس کلاسهای کبالا پرداخته است .

دکتر ميترا مقبوله امروز به عنوان يکى از پايه گذاران روانشناسى کباليستى و يکى از معدود متخصصين در رشته روانشناسى عرفانى  بشمار مى آيد. از ديدگاه روانشناسى عرفانى، نه تنها «بعد افقى» زندگى انسان، يعنى مسائل خانوادگى و کودکى و اجتماعى فرد مورد بررسى قرار مى گيرند، بلکه «بعد عمودى» يعنى جنبه هاى معنوى و روحانى زندگانى فرد نيز بهمان اندازه مدنظر است، دکتر مقبوله در نوشتارها و کلاس ها و کتابهاى خود و همچنين در مشاوره هاى خصوصى با افراد، هر دو جنبه را با هم مورد توجه قرار مى دهد.

مقاله هاى علمى و اجتماعى وگاهی طنزآلود ميترا در چندین نشريه فارسی زبان به چاپ رسيده اند و با استقبال اندیشمندان این علم قرار گرفته . کتاب «چلچراغ، نورى در شب هاى تاريک درون» به قلم دکتر ميترا مقبوله، مجموعه ایست از چهل  مقاله مندرجه در نشریات گوناگون در باب روانشناسی عرفانی که در نوروز سال 2003 به چاپ رسيد، دیری نپائید  در راديو و تلويزيون و مطبوعات ايرانى از بازتاب فوق العاده برخوردار گردید . نیز همچنین در سال 2009  میلادی کتاب”اسرار سرمست کننده پوریم” که مجموعه چندین نوشتار مندرجه در نشریات بویژه در نشریه وزین ره آورد بوده و پیرامون معانی سمبلیک و عرفانی داستان استر و مردخای میباشد را به زیر چاپ برد .

 از دهه 1990 میلادی تا به کنون،  دکتر مقبوله کلاسها و سمينارهاى متعددى درمورد روانشناسى عرفانى، کبالا، و ساير مکاتب عرفانی جهان، شخصا و يا با همکارى دیگر شخصیت های مذهبی  چون  “رباى برنارد کينگ”  و  اساتید زبردستى چون استاد ابوالقاسم پرتو برگزار  نموده است.

دکتر میترا مقبوله به پنج زبان (فارسی، عبری، انگلیسی، فرانسه و اسپانیولی) احاده دارد، سبک نوشتاری او بیشتر سهل و ممتنع که هم طنزآلود و هم علمی, فلسفی, و عرفانی است و در حال حاضر اکثر اوقات خود را به تدريس کبالا،  کلاسهای روانشناسی عرفانی ، مشاوره خصوصى،  برگزاری گروه‌های همبستگی ادیان و تنظیم سفرهای آموزنده گروهی می گذراند . او بجهت عشق علاقه  به ادبیات فارسی، هرازگاهی به مطالعه آثار ادبی  نویسندگان جهان (مارک تواین، ایدریس شاه ) و شعرای  مورد علاقه خود چون فروغ فرخزاد, فریدون مشیری و سهراب سپهری می پردازد و با بهرگیری از سبک نوشتاری آنها اقدام به  نگارش مقالات عرفانی، فرهنگی واجتماعی به فارسى و انگلیسی می نماید  .

نیز همچنین دکتر مقبوله درصدد  به اتمام رسانيدن کتابى به دو زبان انگيسى و نیز فارسی تحت عنوان «رمز خلاقيت يهود» در ارتباط با موضوع یهودستیزی می باشد . زیرا در قرن بیستم این امراوج صعودی داشته و باعث شکل گیری بزرگترین هالوکاست در تاریخ بشری بوده.

دکتر مقبوله  ساکن شهر زيباى «اير وآين» در منطقه اورنج کانتى مى باشد، اما هرماه، چند روزى را براى تدريس و مشاوره در لوس آنجلس مى گذراند.

علاقه مندان کلاس ها و نوشتارهاى دکتر ميترا مقبوله همواره با کلمات مهرآميز و سروده های زيباى خودشان،  ميزان عشق و امتنان خود را نسبت به این بانوی فرهیخته و فعاليت هاى بشردوستانه وی ابراز داشته اند . نیز “عبدالئه طالع همدانی” «شاعر ملی یهود» به منظور قدرشناسی از میترا مقبوله سروده ای را در وصف او، همچنین یک مثنوی موشح در دسامبر 1994 میلادی هنگام حضور در لوس آنجلس سرائید و به وی تقدیم نمود .

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.