باروخ بروخیم در سال 1291 خورشیدی ( 1914 میلادی ) در یک خانواده متعهد و متدین یهودی در شهر تهران (محله عودلاجان) چشم به جهان گشود. پدرش آشر بروخیم از تجار خوشنام بازار تهران بود .
باروخ بروخیم تحصیلات ابتدایی را در مدرسه آلیانس و متوسطه را در دارالفنون به پایان رساند ، سپس در کنکور اعزام محصلین به اروپا شرکت نمود و با بدست آوردن رتبه اول در بین صدها شرکت کننده، ضمن معرفی به حضور رضاشاه و مورد تفقد قرار گرفتن به همراه اولین یکصد نفر دانشجو منتخب رهسپار فرانسه شد.
او در ادامه تحصیلات در رشته فیزیک به دانشگاه “مون پولیه” وارد گردید و در سال 1938 میلادی بواسطه تحقیقات وسیع و مهم در رشته فیزیک نوری ( در خدمت پروفسور Caban دانشمند معروف فرانسوی در آن دوران ) دانشنامه دکترای خود را در زمینه انتشار نور با درجه ممتاز به پایان رساند، ضمن آنکه مورد تائید و پذیرش هیأت استادان دانشگاه مون پولیه واقع گردید.
باروخ بروخیم در سال 1940 میلادی پس از بازگشت به ایران با همسرش ( عزت ) از خانواده “لاعد” پیوند زناشویی بست، ماحصل این ازدواج چهار فرزند پسر می باشد که همگی در رشته پزشکی تحصیلات عالیه نموده اند.
باروخ بروخیم ابتدا در دانشسرای عالی دانشگاه تهران به مدت دو سال مشغول به تدریس گردید، سپس جهت انجام خدمت سربازی به دانشگاه افسری اعزام و به مدت هجده ماه در دانشکده نیرو هوایی به تدریس فیزیک پرداخت . او پس از خاتمه سربازی رسماً به استخدام وزارت فرهنگ درآمد و در کالج البرز شروع به کار کرد. او به مدت 28 سال با دکتر مجتهدی به عنوان استاد فیزیک همکاری نمود و بواسطه این طول خدمت صمیمانه، وزارت آموزش و پرورش ایران نشان درجه یک فیزیک را به ایشان اعطاء نمود. نیز همزمان دکتر بروخیم در مدرسه رازی به مدت سی و شش سال به تدریس فیزیک به زبان فرانسه اشتغال ورزید.
در سال 1347 خورشیدی بر حسب دعوتی که از او بعمل آمد به عضویت انجمن کلیمیان کوروش پذیرفته شد و پس از مدتی مسئولیت ریاست مدارس کوروش به ایشان محول گردید. با تلاش و همت وی، دوران متوسطه به مدارس کوروش افزوده شد و در طی مدت کوتاهی شاگردان مجتمع فرهنگی کوروش به تعداد حداکثر 1200 دانش آموز افزایش یافت.
اما پس از مدتی به دلایلی از ریاست مدارس کوروش استعفاء داد و بلافاصله مسئولیت ریاست مدرسه اتفاق را بعهده گرفت. دکتر بروخیم در پیشبرد و توسعه مؤسسه عظیم و فرهنگی اتفاق بسیار کوشا بود و طی مدت کوتاهی توانست این مدرسه مختلط ابتدایی و داشتن سیکل اول متوسطه را به یک مجتمع فرهنگی نمونه در سطح تهران، مشتمل بر دوره ابتدایی و همچنین دبیرستان کامل متوسطه (رشته های طبیعی و ریاضی) تبدیل کند. بطوریکه در دهه 1970 میلادی هشتاد و پنج درصد پذیرفته شدگان کنکور دانشگاه از دانش آموزان مدرسه اتفاق به مدیریت دکتر باروخ بروخیم بودند. ناگفته نماند، از اواسطه همین دهه بیست درصد از دانش آموزان دو هزار نفری مدرسه اتفاق ، مشتمل بر محصلین مسلمان و دیگر اقلیت های دینی بودند. بعلاوه دکتر بروخیم، مدتی را هم در مدارس انوشیروان دادگر، همایون و دبیرستان خوارزمی مشغول به تدریس بود.
دکتر باروخ بروخیم یکی از بنیانگذاران گروه فرهنگی آذر در تهران بود، او با همیاری گروهی از فرهنگیان با سابقه و مدرسین دانشمند، از جمله خودش شخصاً سال ها در این مجتمع فرهنگی مسئولیت تدریس و تعلیم هزاران دانشجو را عهده دار بود. این مدرس ایثارگر پس از استخدام در وزارت فرهنگ چون متوجه می شود، جهت آموزش دروس فیزیک، هیچگونه کتاب فیزیک برای بهره گیری دانش آموزان دوره های مختلف دبیرستان موجود نمی باشد، شخصاً مبادرت به تألیف کتاب جامع فیزیک در سطوح مختلف دبیرستان می کند و همچنین با مشارکت تنی چند از همکاران اقدام به انتشار کتب فیزیک و شیمی برای شرکت در کنکور دانشگاه می نمایند، با وجود گذشت سال ها این کتب کماکان مورد استفاده و مطالعه دانشجویان قرار می گیرد. تألیفات دیگری هم دکتر باروخ بروخیم انجام داده اند که عبارتند از :
کتاب فیزیک دبیرستان – کتاب فیزیک دوران کنکور
این شخصیت فرهیخته صرف نظر از اینکه متجاوز از نیم قرن در ایران عمر و توان خود را در خدمت تعلیم، تربیت و تدریس صرف نمود، در بسیاری از انجمن های فرهنگی، خیریه و عام المنفعه نیز عضویت داشته و خدمات موثری را عرضه نموده است.
او سال های متمادی از اعضاء برجسته انجمن کلیمیان تهران و نیز در مقام رئیس کمیته فرهنگی این انجمن خدمات بسیار مهم و ارزنده ای را به سیستم آموزشی و تربیتی جامعه کلیمیان ارایه نموده است. همچنین در مقام نماینده شهر تهران در شورای عالی آموزش و پرورش منشاء خدمات بیشماری بوده است.
استاد باروخ بروخیم به پاس خدمات علمی و فرهنگی، بارها مورد تشویق دو پادشاه ایران رضاشاه کبیر و محمدرضا شاه پهلوی قرار گرفت و مفتخر به دریافت نشان ها و مدال های متعدد علمی و فرهنگی شده است.
در سال 1980 میلادی یکسال پس شکل گیری انقلاب اسلامی، دکتر باروخ بروخیم تن به مهاجرت ناخواسته می دهد، او به همراه همسر خود، به نزد فرزندانش که در آمریکا به تحصیل و طبابت اشتغال داشتند عزیمت می نماید. دکتر بروخیم پس از اقامت در لس آنجلس، با همکاری جمعی از دوستان فرهیخته اقدام به تأسیس “انجمن سخن” نمود و سال ها به عنوان معاون این انجمن در اشاعه و ترویج زبان و ادبیات فارسی در غربت کوشا بود و نیز در سال 1981 میلادی در راستای فعالیت های فرهنگی پارسی با کمک چند تن از علاقمندان موفق به تأسیس “بنیاد فرهنگی ایرانیان ” گردید. ایشان ضمن انجام خدمات اجتماعی در لس آنجلس، همواره در تلاش بود که زبان پارسی را بعنوان زبان دوم دانش آموزان ایرانی، مورد قبول مقامات فرهنگی قرار دهد، پس از موفقیت در این امر در ضیافتی که شهردار بورلی هیلز ترتیب داده بود، به خاطر خدمات ارزنده اش لوح افتخار به وی اهدا گردید.
دکتر باروخ بروخیم با وجود اینکه در سن بازنشستگی بسر می برد، هرگز دست از تلاش در راستای فعالیت های فرهنگی و اجتماعی نکشید، از جمله خدمات وی سردبیری مجله ی پربار (دنیای یهود) بود که بیش از 20 سال برای پارسی زبان های لس آنجلس منتشر می گردید، ضمن آنکه مقالات متعددی در زمینه آموزشی، بهداشتی، فرهنگی و سیاسی در نشریات دیگر هم ارایه می داد.
نیز همچنین در بسیاری از سازمان های خیریه و فرهنگی لس آنجلس عضویت و فعالیت داشت از جمله :
فدراسیون یهودیان ایرانی، سازمان مگبت، سازمان سیامک، سازمان آوارگان و بنیاد فرهنگی ایرانیان در جنوب کالیفرنیا.
استاد بروخیم با بیش از هفتاد سال فعالیت فرهنگی و خدمات عام المنفعه، از چهره های شاخص فرهنگی و فرهیخته جامعه کلیمی بشمار می رود که نقش موثری در اشاعه فرهنگ ، بسط دانش آموزان و نیز تعلیم وتربیت آنان را مخلصانه عهده دار بوده است .
” دکتر باروخ بروخیم ” در تابستان 1391 خورشیدی (2012 میلادی) به علت کهولت سن در صد سالگی چشم از جهان فرو بست .