نام کتاب : برندگان جایزه نوبل
نام مؤلف : اردشیر بابک نیا
ناشر : بنیاد پژوهش های میراث های یهودی ایرانی
چاپ اول : انجمن کلیمیان تهران 1972
چاپ دوم : لس آنجلس 1992
تعداد صفحات : 448 صفحه
هیچکس منکر این اصل نمی تواند بشود که بزرگداشت دانشمندان و عناصری که باعث رشد فکری انسانها شده اند از وظایف اخلاقی و انسانی است . بویژه اگر در نظر گرفته شود که هدف اصلی و نخستین آنها در پا نهادن بعرصه ی پژوهش های علمی جلب تحسین و ستایش همنوعان خود نبوده و همواره یک روح خدمتگزاری بعالم بشریت راهنمای ایشان بوده است . از طرف دیگر خاموش ماندن و نادیده گرفتن اثرات فعالیت های بنیادهائی مانند نوبل و موسسات مشابه که موجبات تشویق دانشمندان را فراهم نموده اند دور از انصاف و بی اعتنایی به ندای وجدان است .
بمنظور ادای این وظیفه بوده است که تاکنون مجموعه های بسیاری در خصوص شرح حال و کار این خادمین بشر گردآوری و منتشر شده است . لیکن سهمی را که یهودیان پراکنده جهان در پیشبرد تمدن بشر داشته اند بیوگرافی نویسان از قلم انداخته و یا نادیده گرفته اند و حتی خود یهودیان از وجود و کیفیت خدمات آنها به طور کلی بی خبرند و آنچنانکه به تفصیل در پیشگفتار کتاب نوشته شده براستی یکی از خصمانه ترین آزارهایی که نسبت به قوم یهود در تاریخ اعمال شد همین بود که آگاهانه یا نا آگاهانه بشریت دین خود را به فکر و فرهنگ یهودی نادیده گرفت .
این کتاب نیز به پیروی از همین فکر در خصوص برندگان یهودی جوایز نویل تهیه و در دو جلد تدوین شده است .
جلد اول را با بحثی درباره ریشه های یهودی ایمان و اندیشه و نقشی را که یهود در پیشبرد تمدن بشر داشته آغار کردیم و آنگاه به شرح حال آلفرد نوبل شیمی دان مشهور سوئدی و جوایزی که بنام او منسوب گردیده اند پرداخته ایم و در دنبال آن شرح مختصری بر مبنای استاندارد منتشر شده از طرف بنیاد نوبل درباره برندگان رشته های مختلف جایزه نوبل به ترتیب سال اعطای جایزه داده ایم . فصل دوم که اساس کتاب را تشکیل میدهد به شرح حال و کار هر یک از برندگان یهودی جوایز نوبل اختصاص داده شده و جلد دوم بواقع دنباله همین فصل است .
در تدوین کتاب از منابع فارسی و خارجی هر دو استفاده شده که در موارد ضروری به منابع اصلی اشاره شده است .
بهر تقدیر هدف اصلی ما نیز از نگارش این مجموعه آنست که طبقه روشنفکر اجتماع از زندگی پر افتخار این انسان دوستان و خادمین بشر الهام گیرند و از این رهگذر انگیزه ای برای قدم نهادن در راه تتبعات و پژوهش های علمی بدست آوردند . باشد که چراغی از دانش و معرفت افروخته شده و جهانی را از تابش خود روشن سازد .