نقشه شهرهای یهودی نشین
مقدمه :

سایت «7dorim» به‌عنوان یک منبع مهم برای ترویج و حفظ میراث فرهنگی و تاریخی یهودیان ایران، اطلاعات و محتوای باارزشی را فراهم آورده و در این مسیر همچنان گام بر‌می‌دارد. ما به بررسی تاریخ غنی، آداب و رسوم، و آثار فرهنگی این جامعه پرداخته و تلاش می‌کنیم که نسل‌های آینده با این میراث آشنا شوند. از این رو طرح جدیدی را برای کاربران تدارک دیده‌ایم که به سهولت با استفاده از نقشه ایران می‌توانند جزئیات بیشتری از موقعیت شهرها و مناطقی را که جمعیت‌های یهودی در آن سکونت داشته‌اند، آشنا شوند. شهرهایی مانند همدان، اصفهان، شیراز، یزد، کرمان، کاشان، تهران و دیگر مناطق که بدون تردید یهودیان در طول تاریخ سهم به‌سزائی در توسعه اقتصادی، علمی و فرهنگی آنها داشته‌اند.

این نقشه، ابزاری آموزشی و پژوهشی است که می‌تواند در مطالعات تاریخی، فرهنگی و اجتماعی یهودیان ایران، و به‌عنوان راهنمای گردشگری برای بازدید از اماکن تاریخی مربوط به شهرهای یهودی‌نشین مورد استفاده قرار گیرد.

ویژه گی‌های قابل تامل

کاوش در آداب و رسوم، آیین‌های سنتی یهودیان و لهجه‌های منحصربه‌فرد یهودیان ایرانی اماکن تاریخی و مذهبی، مدارس، انجمن‌ها وسازمان‌های فرهنگی و اجتماعی اطلاعات مربوط به کنیسه‌ها، گورستان‌ها، و اماکن زیارتی مهم یهودیان ایرانی، همراه با بافت تاریخی، مجموعه‌ای از فیلم‌ها و عکس‌های نوستالژیک و تصاویر قدیمی و خاطره‌انگیز. همچنین جزئیاتی درباره محله‌های یهودی‌نشین شهرها (محله عودلاجان، محله جوباره، محله عیدگاه، جود محله و ….) مانند کوچه‌ها، دوکان‌ها، خانه ‌ها و دیگر اماکن.

آشنایی با شخصیت‌های فرهیخته، هنرمندان، نویسندگان، دانشمندان و روحانیون که در دوره‌های مختلف نقش به‌سزایی در شکل‌گیری یک جامعه پیشرفته ایفا نموده‌اند. نیز ابزار و مقالاتی برای کمک به افراد در ردیابی اصل و نسب یهودی خود (تبار شناسی) در ایران.

راهنمای استفاده از نقشه شهرهای یهودی نشین

با استناد به شواهد تاریخی، تاریخ اقامت یهودیان در ایران به بیش از دوهزار پانصد سال می‌رسد . مسلما طی این مدت آنها با مواجه شدن با فراز و نشیب‌های متعدد، بارها مجبور به مهاجرت‌های خواسته و ناخواسته به اقصی نقاط سرزمین پهناور ایران شده‌اند. بعدها حتی این مهاجرت‌ها فراتر از مرزهای ایران صورت گرفته است، به‌ویژه به کشورهای همسایه فارسی زبان تاجیکستان،، افغانستان،، ترکمنستان، ترکیه و از سمت غرب عراق،، یمن، سوریه، اورشلیم و مصر حتی فراتر پاکستان، هند، روسیه و چین و بسیاری نقاط دیگر در آسیا که یهودیان ایرانی برای تجارت به آنجا رفته‌اند و با زبان متداول آن زمان (فارسیهود)آثاری از خود برجای گذاشته‌اند.

در این نقشه کاربران با استفاده از قابلیت زوم، می‌توانند جزئیات مناطق مورد نظرشان را بزرگنمایی کنند و با کیلیک نمودن روی آن، محتوا و اطلاعات موجود آن شهر را مورد مطالعه و برسی قرار دهند. سمت راست نقشه فهرستی از شهرهای یهودی‌نشین قرار دارد. در قسمت پایین نقشه ایران، جدولی شامل فهرست اسامی 134 شهر که در آن آثار تاریخی و فرهنگی یهودیان ایران  یافت شده همراه با توضیحات مختصر درج شده.

باید در نظر داشت این پروژه به دلیل گستردگی همچنان  در حال روز آمد شدن و تکمیل است و ما امیدواریم با همیاری اساتید فرهنگی و علاقمندان به تاریخ و فرهنگ ایرانیان یهودی آنرا کامل کنیم.

نقشه شهرهای یهودی نشین

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *