کاترین (گل بهار) معراج
کاترین معراج تهران 1924- لس آنجلس 2024 خیر و فعال اجتماعی.
او با تمام وجود شخصیتی انساندوست و خیراندیش جامعه بود. علاوه بر فعالیتهای اجتماعی در زندگی شخصیاش نیز در مقام یک فرزند، خواهر، همسر، مادر و مادربزرگی مهربان، مسئول وخونگرم دارای شخصیّتی ممتاز بوده.
کاترین معراج، فرزند ارشد زنده یادان سارا کابد و سلیمان گلبهار در سال 1300 خورشیدی در تهران چشم به جهان گشود. او تحصیلات ابتدائی خود را در مدرسه آلیانس تهران آغاز نمود، سپس دیپلم خود را از دبیرستان نوباوگان دریافت نمود. پس از آن سرنوشت او را با آندره معراج که بعد از شانزده سال تحصیل و تجارت در کشور فرانسه به تهران مراجعت نموده بود، آشنا ساخت، حاصل این آشنائی در سال 1322 خورشیدی (1943 میلادی) منجر به ازدواج و یک زندگی مالامال از عشق و محبت بوده است. ازدواجی که ثمره آن پنج فرزند تحصیلکرده و برومند، سه پسر و دو دختر به نامهای پُل، لوئیز، کامران، دیوید و لیندا و چندین نوه میباشد.
چهار فرزند اول کاترین در سنین نوجوانی برای ادامه تحصیل به آمریکا مهاجرت کردند، والدین با کوچکترین فرزند خود لیندا، پس از وقوع انقلاب اسلامی در سال 1980 میلادی اجبارا ترک دیار کرده و به آنها پیوستند. خانواده معراج سالهای اولیه اقامت خود را در لسآنجلس سپری نموده و پس از آن بهمدّت هشت سال در شهر دِنوِر در ایالت کُلُرادو زندگی نمودند.
سابقه فعالیتهای اجتماعی کاترین معراج به سالهای قبل از انقلاب باز میگردد، او در سازمان بانوان اُرت ایران با پروین معتمد رئیس ارت دخترانه همکاری تنگاتنگی داشت و درسمت خزانهداری نیز خدمت نمود. پس از مهاجرت به آمریکا به سازمان خیریه هداسا[1] پیوست و بعد از مدتی با همکاری چند بانوی فرهیخنه دیگر گروه حیفا را تشکیل دادند. وی چندین سال در سمت رئیس و خزانهدار این گروه فعال بود و مدتها با گروه حیفا و هداسای بین المللی همکاری داشت.
کاترین معراج تشکیلات دیگری در هداسا برای جوانان مجرد به نام Healing Spirit تاسیس نمودکه اعضای آن پزشکان و تحصیل کردههای رشتههای پزشکی میباشند. گروهی که علاوه بر موفقیت بسیار، باعث آشنایی جوانان و ازدواج و تشکیل خانواده بین آنان بوده است. کاترین معراج علاوهبر تمام فعالیتهایش در سازمان هداسا، در ساختن بیمارستان جدید هداسا[2] کمکهای شایان توجهای نمود.
کاترین معراج در شهر دنور در ادامه فعالیتهایی در سازمان هداسا، تشکیلات دیگری را به نام Blue Sky برای جوانان تاسیس نمود که هدف آن علاوهبر فعالیتهای اجتماعی، ایجاد آشنایی ودوستی جوانان با یکدیگر بود. در دنور، علاوهبر یاری رسانی به سازمان هیلل و دانشگاه آن شهر، در پروژههای محلی دیگری مانند ایجاد کنیسا و پیریزی مرکز آموزشی زبان عبری آلیانس پیشقدم بود.
درایالت کالیفرنیا، درخشش نام کاترین و آندره معراج بر سردر ساختمان بزرگ مرکز یهودیان (جویش سنتر) در شهر ارواین، بار دیگر نشانگر شخصیت والا و خیّر این بانوی نیکوکار است. او همچنین در ساختن محوطه کنیسای دانشگاه ارواین، یاریرسانی به کنیسای ساینای و کنیساهای دیگر لوس آنجلس، همیشه کوشا و پیشقدم بوده است.
کاترین معراج همواره به آسایش و امنیت همکیشان خود در اسرائیل اهمیت فراوان داده و از برنامههای عامالمنفعه سازمانهای فرهنگی و اجتماعی حمایت کرده است. از جمله برنامههای همکاری ایشان، دعوت از مدیران ارشد کمپانیهای تازه تاسیس در اسرائیل به کالیفرنیا بوده که جهت آموزش چگونگی بازاریابی در آمریکا به این کشور سفر میکردند. تا کنون بیش از دویست نفر از این امکانات استفاده کرده و بسیاری از آنها اظهار کردهاند یادگیری استراتژی موثر بازاریابی، مسیر زندگی آنها را تغییر داده و به آنها کمک کرده است تا تشکیلات خود را توسعه دهند.
خانم معراج ضمن سفرهای متعددی که به اسرائیل داشت، علاقمند به فعالیتهای خیرخواهانه گوناگون در ناحیه نگو[3] شد. یکی از این پروژهها ساخت دهکده دانشجویان ایالیم میباشد. طبق این برنامه، دانشجویان دانشگاه بن گوریون[4] و دیگر دانشگاههای اطراف موظف هستند حداقل هفتهای ده ساعت برای کمک به دیگران در این محل، داوطلبانه کار کنند. تا کنون این دانشجویان هوشیار و پرانرژی بیست هزار ساعت در سال برای کمک به جامعه اسرائیل وقت صرف کردهاند و یازده دهکده اطراف نگو و گالیل ساختهاند.
کاترین معراج همچنین یک کلینیک و مرکز اورژانس در شهر دیمونا ایجاد کرده است، محّلی که نزدیکترین بیمارستان به آن در فاصله یک ساعتی قرار دارد. تاسیس هفت کلوپ برای خلبانان در این ناحیه از جمله سایر خدمات ایشان بوده است.
نتیجه رهبری خانم معراج در این ناحیه، ایجاد پروژههای خصوصی و دولتی چندین ملیون دلاری و اثرات شگرف آن میباشد که کاترین معراج را به قهرمان منطقه «نگو» بدل کرده. او سالها از حامیان مهاجرین جدید بهویژه ایرانی بود. ایرانیان مهاجر و تازه وارد از ایران به اسرائیل از کمکهای لازم برای آماده شدن در زندگی، جامعه و تحصیلات، برای آیندهای روشن و پرثمر در خانه جدیدشان از کمکهای او بر خوردار شدهاند.
از اهداف مهم و اندیشههای خانم معراج در زندگی کمک، به مردم دنیا بوده و فلسفه زندگیاش در چهار چوب درستی، صداقت، شادی، صبر و متانت و تلاش برای رسیدن به هدف رقم خورده. پیامش به مردم دنیا دوستی، عشق، و در نتیجه صلح پایدار جهانی بوده است.
خانم کاترین معراج شخصیتی با دیدگاههای وسیع و بزرگ بشر دوستانه بود، دیدگاههایش با سایر افراد خانوادهاش مشترک بود و نمونههای آن را بهشکل پروژههای بسیاری برای حمایت از آینده کشور اسرائیل و رونق و بهبود یهودیت در آمریکا از طریق «سازمان خیریه خانم و آقای معراج» کاملا محسوس میباشد. پیشرفت و موفقیت این پروژهها با همکاری و همفکری فرزندان خانم معراج بیش از بیش میسر شده است. انسان دوستی واهدا اعانات او نه تنها در کشورآمریکا زندگانی مرفّه تری را برای جمع کثیری از خانوادههای کم بضاعت فراهم ساخته است، بلکه در کیفیت زندگی گوشهای از مردم کشور اسرائیل نیز تاثیر عمیقی را سبب گردیده است.
در سال 2019 میلادی مصادف با روز جهانی زن ، سازمان بانوان ایرانیان یهودی در لسآنجلس توانست از یکی از برجستهترین بانوان جامعه خود به پاس ارائه خدامات شایسته و بشردوستانه، تقدیر و تجلیل بهعمل آورد.
کاترین معراج در بیست و پنجم ماه مه 2024 در سن صد سالگی دار فانی را وداع گفت و به ابدیت پیوست .
ملاقات کاترین معراج با شخصیتهای برجسته ایرانی در اسرائیل – تل آویو 2010 میلادی
از راست بچپ دیوید معراج – کاترین معراج – پروفسور داوید یروشلیمی – پروفسور دیوید منشری – موشه کتساب ( رئیس جمهور اسرائیل) – ناشناس – سر لرد دیوید آلیانس
کاترین معراج 2024 – 1924
نگاهی به زندگینامه کاترین معراج به روایت تصویر
[1] – هداسا، سازمان زنان یهودی آمریکا ، یک خیریه متعلق به یهودیان آمریکا است که در سال ۱۹۱۲ میلادی، توسط هنریتا سولد در شهر نیویورک بنیانگذاری شد. از سازمان هداسا به عنوان یکی از مهمترین سازمان زنان یهودی در آمریکا یاد میشود.
[2]– مرکز درمانی هداسا هداسا نام عبری استر ملکه ایران و همسر خشایارشا پادشاه هخامنشی است، یکی از بیمارستانهای دانشگاهی اسرائیل است که در سال ۱۹۳۴ میلادی به دست هنریتا سولد و گروهی از پزشکان یهودی در شهر اورشلیم تأسیس گردید. مرکز درمانی هداسا به سبب انسان دوستی بدون تبعیض در درمان بیماران اسرائیلی یا فلسطینی، نامزد دریافت جایزهٔ صلح نوبل شد.
[3] – ‘صحرای نِگِب یا نِگِوْ ، بیابانی پهناور در جنوب اسرائیل است که ۵۵ درصد از خاک آن کشور را دربرمیگیرد. در این ناحیهٔ وسیع، جمعیت نسبتاً کم و پراکندهای زندگی میکند.
[4] – دانشگاه بن گوریون ، دانشگاهی دولتی است که در شهر بئرشبع و در مرکز منطقه صحرای نگب در جنوب اسرائیل واقع شده است.