نقشه برخی از شهر های حوزه تمدن ایران باستان


“اقوام حوزه ی تمدن ایرانی”
در “حوزه ی تمدن ایرانی” ما با یک سیستم قومی متنوع و متکثر ولی یکپارچه روبرو هستیم.
بلحاظ تاریخی ما یک سیستم داریم به نام قوم یهود که درون و متصل به یک سیستم بزرگتر هست به نام «حوزه تمدنی ایران بزرگ» و برای همین هست که وقتی که ما تاریخ قوم یهود را مطالعه می کنیم این تاریخی در کل ایران زمین هست.

قوم یهود به عنوان مثال یک قبیله منزوی یا متروک نیست.که بشه مستقلا بررسیش کرد. بنابراین اگر به تاریخ قوم یهود توجه کنیم در برشهای متفاوت هیچ کدام از این برشها به تنهایی قابل بررسی نیستند. محقیقن برای مطالعه تاریخ قوم یهود باید تاریخ بسیاری از سرزمینها و تمدن ها را به عنوان یک سیستم بزرگتر مطالعه کنند و برعکس. یعنی ما با مطالعه تاریخ قوم یهود می توانیم به بسیاری از اتفاقات و اطلاعات این تمدنها هم پی ببریم .

به عبارت دیگر می توانیم بگوییم که قوم یهود بلحاظ یک بخشی از پازل بزرگتری است که بهش می گویم «تمدن ایرانی»  و البته همه اقوم “حوزه ی تمدن ایرانی” اینچنین هستند. و انگار باهم چفت شده اند.

وقتی هم که از «حوزه تمدن ایرانی» نام می بریم منظور این حدود 1.65 میلیون کیلومتر مربعی کنونی نیست. در زمان نه چندان دور «حوزه تمدن ایرانی» و زبان فارسی  بیش از 10 میلیون کیلومتر مربع بوده و تا میانه چین و سرزمین ختن و تاجیکستان چین ادامه داشته.

«حوزه تمدن» یعنی اگر شما در نواحی مختلف این حوزه جابجا شوید یک همگونی و همشکلی را شاهد هستیم که مثلا از نظر معماری ، غذا هایی که می خورند شبیه هم هستند. لباسها ، نو رفتار ساکنین مثل مهمانوازی، نوع سلام علیک و زبان بدنشون همه شبیه هم هست.
و باید در نظر داشته باشیم سیستم و چیدمان تاریخ فرهنگی، قوم یهود خیلی بیشتر از آن که تصور می کنند تنیده شده در آداب و رسوم «حوزه تمدنی ایرانی» هست. و مخصوصا از نظر باستانی  و تاریخی سرزمین های اروپایی و غربی به نسبت سهم کمتری در شکل گیری فرهنگ و تمدنی این قوم داشته اند.

نقشه برخی از شهر های حوزه تمدن ایران باستان

با تشکر از دکتر شروین وکیلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *