دیوید منشری

دیوید منشری، استاد برجسته و محقق تاریخ خاورمیانه است. تحقیقات دانشگاهی او بیشتر حول محور دین، جامعه‌شناسی و سیاست در ایران مدرن می باشد، نیز رادیکالیسم اسلامی (با تمرکز بر اسلام شیعی) در حوزه خلیج فارس، اسلام سیاسی، مذاهب ایرانیان و تاریخ یهودیان ایران؛ از جمله مطالعات او به‌شمار می رود. پروفسور منشری مدیر و مؤسس مرکز اتحاد برای تاریخ مدرن ایران و پژوهشگر در مرکز مطالعات خاورمیانه و آفریقا در دانشگاه تل آویو، و بنیانگذار رشته ایران شناسی نوین در اسرائیل می‌باشد .
دیوید منشری در سال 1323 خورشیدی (1944 میلادی ) در محله عولاجان تهران چشم به جهان گشود. در سال 1950 با موج مهاجرت دسته جمعی کلیمیان، به دنبال تأسیس دولت اسرائیل به همراه خانواده خود به اسرائیل مهاجرت کرد. دیوید به اتفاق خانواده‌اش، تا سال 1953 در یک اردوگاه موقت در چادرهای بدون آب و برق زندگی می‌کردند، زمانی که آنها به آپارتمان‌های کوچک نزدیک، در محله مهاجران «ریشوم لو» نقل مکان کردند، کشور تازه استقلال یافته اسرائیل با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم می‌کرد، به نقل از منشری اگر چه این سال‌ها از نظر مشکلات اقتصادی، تامین شغل، غذا و نیازهای اولیه سال‌های دشوار و طاقت فرسایی بود، اما سال‌هایی با غیرت ایدئولوژیک و شور و شوق ملی خاص پس از تأسیس دولت یهود به‌شمار می رفت.
با سخت‌کوشی و فداکاری والدینش، سارا و عزیز منشری، فرزندانشان موفق شدند در یک مدرسه خوب از تحصیلات بالایی برخوردار شوند و همگی توانستند مدارج تحصیلی عالی را طی کنند. دیوید منشری پس از گذرانیدن دبیرستان، مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه تل آویو (1962-1966) در رشته تاریخ عمومی خاورمیانه و آفریقا کسب نمود. او سپس خدمت سه ساله نظامی خود را تا سال 1965 در نیروهای دفاعی اسرائیل در یک واحد اطلاعاتی سپری نمود. متعاقباً تحصیلات تکمیلی خود را مجددا در دانشگاه تل آویو پیگیری نمود و توانست دکترای خود را دریافت کند. همچنین از اوایل سال 1973، بیش از دو سال را در دانشگاه تهران به مطالعه وتحقیق پرداخت. پروژه تحقیقاتی او با موضوع «آموزش عالی و ساختار ایران مدرن»، با حمایت مالی بنیاد فورد انجام گرفت.
پس از بازگشت به اسرائیل منشری تا زمان بازنشستگی (سال 2011 میلادی) در دانشگاه تل آویو با سمت استاد به تدریس و تحقیق پرداخت. او محقق و مدرسی شناخته شده و بین المللی است که در کارنامه فعالیت‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی خود سابقه درخشان و پرباری را ثبت نموده، از جمله ریاست بخش تاریخ‌شناسی خاورمیانه و آفریقا (1996-2000)، اولین متصدی کرسی مطالعات «ایرانی نوین» با حمایت پرویز و پوران نظریان (1376-1389)، بنیانگذار و اولین مدیر مرکز مطالعات «اتحاد ایرانیان» (2005-2010). منشری پس از انقلاب اسلامی ایران (1982-1996) به ریاست فدراسیون یهودیان ایران(Irgun Hagag) در اسرائیل منصوب شد .
او بنیانگزار و اولین مدیر مرکز آلیانس برای دانش‌اموزان ایرانی بود (2005-2010) که یکی از نخستین‌ها به شمار می‌رفت. رفته رفته او مدیریت برنامه‌های ویژه، تدریس به دانشجویان خارج از کشور، ‌آموزش پایه، آموزش عبری را همی به عهده گرفت، همچنین واحدی برای دانشمندان مهاجر تشکیل داد.

منشری پس از بازنشستگی از دانشگاه تل آویو، به ریاست دانشکده حقوق و تجارت در شهر «رامًت گًن» (2011-2015) منسوب شد. طی این سال‌ها پروفسور منشری در کنفرانس‌های بین المللی دانشگاهی متعددی شرکت کرده است، همچنین از وی برای سخنرانی در دانشگاه‌ها، موسسات تحقیقاتی و اندیشکده‌ها در دیگر کشورهای جهان دعوت به‌عمل آمده. پروفسور منشری علی‌رغم حضوری فعال در حرفه آکادمیک، توجه‌ای خاص در ارتباط با کمک رسانی به اقشار کم درآمد جامعه داشته، نیز همچنین مسئول رسیدگی و جذب مهاجران جدید به ویژه از ایران، ایجاد تفاهم بین اسرائیل و همسایگانش و عهددار ریاست بنیاد ملکه استر (بعدها بنیاد مراژ)، (1998-2003) بوده. این بنیاد به دست دیوید و لورا مراژ، ، برای کمک به مهاجرین یهودیان ایرانی در اسرائیل تأسیس شد.
وی همچنین عضو هیئت مدیره «بنیاد ایما» (2003-2007) است. بنیاد ایما را یونس و ثریا نظریان با هدف حمایت از قشر آسیب‌پذیر با سرمایه‌گذاری بر آینده آنها از طریق آموزش، برای کاهش شکاف‌های اجتماعی و اقتصادی این کشور تاسیس کردند.
پروفسور منشری علاوه‌بر فعالیت‌های آکادمیک خود، داوطلبانه با سازمان‌ها در زمینه‌های مورد علاقه‌اش، در اسرائیل و در سطح بین‌المللی همکاری کرده است: کمک به پر کردن شکاف‌های اجتماعی از طریق آموزش، جذب مهاجران جدید، اصلاح نظام سیاسی اسرائیل، و ترویج صلح و تفاهم بین اسرائیل و همسایگانش (اعراب). وی همچنین مفسر و منبع مکرر، هم برای رسانه‌های مکتوب و هم الکترونیک در اسرائیل و سایر کشورها بوده‌است، او دانشجویان فارغ التحصیل متعددی را تربیت کرد که امروزه بسیاری از آنها در دانشگاه‌های مختلف اسرائیل و کشورهای دیگر یا تدریس می‌کنند، و یا جایگاه مهمی در موسسات تحقیقاتی دارند.
پروفسور مناشری بیش از ده کتاب و صدها مقاله در زمینه مسائل فرهنگی، اجتماعی و سیاسی خاورمیانه به ویژه درباره ایران و اسرائیل تألیف و ویرایش کرده. از جمله کتاب های او:
ایران در انقلاب (تل آویو، 1989؛ به زبان عبری). ایران: یک دهه جنگ و انقلاب (نیویورک، 1990); انقلاب ایران و جهان اسلام (ویرایش، بولدر، 1991); آموزش و ساخت ایران مدرن (Ithaca, NY, 1992); بنیادگرایی اسلامی: چالشی برای ثبات منطقه‌ای (ویرایش، تل آویو، 1993؛ به زبان عبری). ایران: بین اسلام و غرب (تل آویو، 1996؛ به زبان عبری)؛ انقلاب در یک چهارراه: سیاست داخلی و جاه طلبی‌های منطقه‌ای ایران (واشنگتن، دی سی، 1997); آسیای مرکزی با خاورمیانه ملاقات می‌کند (ویرایش، لندن، 1998). سیاست پس از انقلاب در ایران: دین، جامعه و قدرت (لندن، 2001); دین و دولت در خاورمیانه : با همکاری لیورا هندلمن باوور، (تل آویو، 2006) را به زبان عبری منتشر نموده .
همچنین وی از اواسطه دهه 1980 در چندین دانشگاه معتبر جهان پاره وقت به تدریس مشغول بوده دانشگاه‌های پرینستون (1984-1985)، کرنل (1985-1986)، شیکاگو (90-1989)، وی در سال‌ها 2000 -2009 ، در دانشگاه‌های ملبورن (استرالیا)، واسدا (ژاپن) و مونیخ (آلمان) تدریس می‌کرده. همچنین تا سال 2011 در دانشگاه‌های ییل، آکسفورد (بریتانیا)، موناش (استرالیا) و ماینتس (آلمان) پژوهشگری فعال بوده.
دیوید منشری در سال 1965 میلادی با گیلا منشری، از خانواده بازماندگان هولوکاست (پائولا وهایم زاکس) ازدواج کرده است. گیلا فارغ التحصیل دانشگاه تل آویو (جایی که برای اولین بار با هم آشنا شدند) است. گیلا به مدت 37 سال تا زمان بازنشستگی خود معلم دبیرستان‌ها بود. حاصل این ازدواج برای گیلا و دیوید منشری سه فرزند و 9 نوه هستند.
از جمله فعالیت‌ها و مسئولیت‌های پروفسور منشری که از سال 1995 میلادی تاکنون عهده دار بوده : ریاست کنفرانس‌های «پوگواش» در زمینه علوم و ارتباط‌های جهانی، بوده که در این راستا در جهت گردآوری دانشمندان و شخصیت‌های فرهیخته و برگزاری کنفرانس‌های بین‌المللی برای کاهش خطر جنگ و درگیری‌های مسلحانه و جستجوی راه حل‌هایی برای تهدیدات امنیتی جهانی درتلاش بوده.
علاوه بر این، عضو هیئت علمی محققان برای صلح در خاورمیانه، اولین رئیس مرکز توانمندسازی شهروندان در اسرائیل، به منظور تشویق مشارکت مدنی بیشتر در جامعه و در آینده کشور است، رئیس صندوق بین المللی آموزش سفارادی، رئیس بنیاد بورس تحصیلی مکابیم برای اعطای بورسیه عمدتاً به دانشجویان ایرانی‌تبار که در موسسات آموزش عالی و دانشگاها در اسرائیل تحصیل می‌کنند نیز هست.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *