بی تردید پروفسور امنون نتصر سهم به سزایی در شناساندن تاریخ و فرهنگ یهودیان ایران دارد، وی با فعالیت های چمشگیر و خستگی ناپذیرش باعث احیا شدن هویت یهودیان ایرانی در تاریخ جهان می باشد.
آمنون نتصر در سال 1313 خورشیدی در شهر رشت دیده به جهان گشود. در سال 1950 در سن سیزده سالگی به اتفاق خانواده اش به ایسرائل مهاجرت نمود. وی پس از گذراندن دوران دبیرستان در سال 1963 در رشته های خاورمیانه و امور بین الملل به اخذ درجه لیسانس از دانشگاه عبری اورشلیم نائل شد و سپس فوق لیسانس و دکترای خود را در رشته های ایرانشناسی، زبان های هندو، اروپایی، زبان و ادبیات سامی از دانشگاه کلمبیا با درجات عالی دریافت کرد و بلافاصله در سال 1969 در دانشگاه ایلنویز به تدریس مشغول شد.
در سال 1970 دانشگاه عبری اورشلیم از وی دعوت نمود تا مسئولیت تدریس (کرسی) ایرانشناسی را در این دانشگاه به عهده بگیرد و همین امر باعث شد که نام آمنون نتصر بعنوان بنیانگزار بخش ایرانشناسی و پایه گزار تدریس و پژوهش در تاریخ و فرهنگ یهود ثبت شود.
آمنون نتصر از همان دوران نوجوانی استعداد و نبوغ خود را در راستای مسائل فرهنگی و اجتماعی نشان داد. وی در سال 1955 مسئولیت سردبیری نشریات فارسی تل آویو را پذیرفت و به گروه کمک رسانی به مهاجرین پیوست. وی در سال 1958 برنامه سخن پراکنی روزانه صدای رادیو ایسرائل را به زبان فارسی بنیاد نهاد و مدت پنج سال مجری برنامه های آن بود. آمنون نتصر عاشق موسیقی اصیل ایرانی بود و همانند یک موسیقی دان متبحر به گوشه ها و دستگاههای مختلف آشنایی کامل داشت و هرازگاهی ساز می نواخت. و با نواختن ویلون، هرازگاهی در بین دوستان در غربت، خاطره وطنش را یادآوری می نمود.
پروفسور آمنون نتصر یگانه محقق و مورخ آکادمیک و یکی از دانشمندان قرون معاصر بشمار می رود که با ایثارگری و تلاشی پیگیر برای دستیابی و شناساندن تاریخ و فرهنگ 2700 ساله یهودیان ایران زحمات فراوانی را متحمل شد، او به ده زبان از زبانهای زنده و رایج و حتی زبان های باستانی خاورمیانه آشنایی کامل داشت.
تالیفات و مقالات متعدد پژوهشی و آثارش به زبان های انگلیسی، فرانسه، فارسی و عبری منتشر شده، در بیشتر کنفرانس های علمی بین المللی بعنوان یک مورخ و مفسر علوم تاریخ اجتماعی شرکت میکرد. وی عضو هیئت رئیسه و مشاور بسیاری از موسسات فرهنگی پژوهشی بود. مهمترین آنها عضو هیئت تحریره دانشنامه ایرانیکا در نیویورک، عضو شورای نویسندگان مقالات درباره ایران در سالنامه و دایره المعارف 33 جلدی جودائیکا، رئیس بخش ایران، هندوستان و ارمنستان در انستیتوی آسیایی و آفریقایی دانشگاه عبری اورشلیم و عضویت در بسیاری دیگر از موسسه ها و سازمان های علمی و پژوهشی در اروپا، امریکا و ایسرائل را میتوان نام برد.
پروفسور امنون نتصر در همان حال که یک شخصیت علمی والا بود ، به زبان همگان نیز سخن می گفت و می توانست موضوع های دشوار تاریخی و فلسفی را به شیوه ای ساده و قابل درک بیان کند که قابل استفاده برای همگان قرار گیرد.
آثاری که از این شخصیت فرهیخته منتشر گردید، همگی نشانگر یک مورخ و دانشمندی بزرگ می باشد که بیشتر مطالب آن با موشکافی و جدیت بررسی شده و سپس به رشته تحریر درآمده است.
او ابتدادر آثارش اقدام به نقد درباره ی سرگذشت قوم بنه ایسرائل و سرزمین اجدادی آنان نمود، سپس پیشینه ی این قوم را در طی تاریخ، از هنگام شکل گیری تا به امروز و نیز به پیوند آنان با فرهنگ ایران زمین پرداخت و سپس سهم فرهنگی یهودیان در این سرزمین و شکل گیری اماکن مقدسه در طی تاریخ را با مستندات قوی توجیح و تشریح نمود. او به تاریخ و فرهنگ یهودیان ایران عشق می ورزید و بیشتر عمر خود را صرف تحقیق و مطالعه تاریخ شفاهی یهودیان ایران نمود.
امنون نتصر به اقصی نقاط ایران سفر نمود و با بسیاری از دانشمندان ایرانشناس و فرهیختگان ایرانی در ارتباط بود. وی از سال 1997میلادی اقدام به جمع آوری گویش های متفاوت ایرانیان یهودی نمود و بدین منظور با سفر به ایالات متحده، ضمن انجام مصاحبه با ایرانیان، تعدادی از سروده های مذهبی و آوازهای اصیل ایرانی را نیز ضبط نمود.
از مهمترین تالیفات پروفسور امنون نتصر پژوهشنامه یهود ایران زیر عنوان پادیاوند (واژه ای پهلوی است و به معنای پیروزمند) می باشد که با همیاری بنیاد جامعه دانشوران در 3 جلد از سال 1996 الی 2000 منتشر گردید. پروفسور امنون نتصر دانشمند ایرانشناس و استاد ارشد دانشگاه عبری اورشلیم، بخاطر پیگرد یک بیماری کبدی و به همت و یاری دوستانش برای معالجه به کالیفرنیا سفر کرد و بستری شد. وی در پانزدهم فوریه 2008 پس از یک مبارزه طولانی در سن 74 سالگی چشم از جهان فرو بست و به وصیت او در سرزمین ایسرائل در جوار آرامگاه مادرش به خاک سپرده شد.

در سال 2013 بمنظور حفظ میراث تاریخ و فرهنگ یهودیان ایرانی با سرمایه گروهی از فرهیختگان و دوستداران پروفسور نتصر در لس آنجلس یک مرکز غیر انتفاعی با نام «مرکز آمنون نتصر» تاسیس یافت و به عنوان یک سازمان آکادمیک و تحقیقاتی به ثبت رسید . در اولین حرکت «مرکز آمنون نتصر» با همکاری “منشه امیر” کتاب « یهود، ایران، اسرائیل » مشتمل بر مجموعه گفتگوهای رادیوئی با پروفسورآمنون نتصر منتشر گردید، نیز در ژوئن 2014 در دانشگاه عبری اورشلیم برای نگهداری تحقیقات و کارها و نوشته های دانشگاهی پروفسور نتصرو تکمیل و انتشار آنها بخشی از کتابخانه دانشگاه و اطاق سمینار بنام آمنون نتصر با حضور اساتید دانشگاهی و دوستدارانش گشوده شد. در همین راستای در سال 2018 با همت “ناهید پیرنظر” از اعضای هیئت مدیره مرکز آمنون نتصر بخشی از مقالات و نوشتارهای غیر دانشگاهی نتصر در دو مجلد با نام «اندیشه ها، خاطره ها و نامه ها» آمنون نتصر بچاپ رسید و در دسترس علاقمندان قرار گرفت .

دیری نپائید «بنیاد آمنون نتصر»   به منظور اشاعه کلیه مکتوبات پروفسور آمنون نتصر، مقاله ها و یادداشت های بجا مانده از وی نیز همچنین مصاحبه های انجام گرفته وتالیفات و تفسیرات دیگر اساتید که راجع به پروفسور نتصر انجام داده اند . این بنیاد با بهره گیری از فن آوری رسانه های کامپیوتری، اقدام به تاسیس یک بانک اطلاعاتی فرهنگی (وبسایت) تحت عنوان …….

www.amnonnetzer.org

نموده است . تا بدین وسیله با معرفی آثار این شخصیت فرهیخته به دیگر اندیشمندان جهان و همچنین نسلهای آینده، دین خود را به این بزرگ مرد جامعه ایرانیان یهودی ادا کرده باشد .

دانش آموزان مدرسه کوروش – رشت 1321خورشیدی
نفر اول ایستاده سمت چپ آمنون نتصر

آمنون نتصر درس موسیقی را ابتدا نزد موسیو یروان آموخت، سپس نزد خلیل مسلهمی آنرا ادامه داد

اوایل دهه 1980 میلادی به دعوت سازمان فرهنگی یهودیان ایرانی در لس آنجلس آمنون نتصر به عضویت این سازمان در آمد

Amnon Netzer

2008-1934

 

 

مطالب مرتبط:

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *