جرج هارونیان

جرج (یهودا) هارونیان متولد ۱۳۳۲ خورشیدی (1953 میلادی) در تهران در خانواده‌ای نقش‌آفرین در امور فرهنگی و اجتماعی در تهران متولد گردید. او فرزند زنده یاد مسعود هارونیان و پری کوهن حشمونائیم می‌باشد.

مرحوم پدرش هم در تهران و هم بعد از مهاجرت از خدمت‌گزاران و رهبران شاخص جامعه کلیمی بود. او سال‌های پیش از انقلاب رئیس کمیته حل اختلاف انجمن کلیمیان تهران، و رئیس هیات مدیره کانون خیرخواه (دکتر سپیر کنونی) بود. همچنین پس از مهاجرت از زادگاهش، در لس آنجلس بنیان‌گزار سازمان فرهنگی ایرانیان یهودی بود که خدمات فراوانی در امور فرهنگی و اجتماعی به جامعه یهودیان ایرانی در لس آنجلس انجام داد. پدربزرگ او حاجی یهودا هارونیان، از پیشگامان امور مدارس و نیازمندان جامعه و از عاشقان سرزمین مقدس بود که در دهه 1920 میلادی به ارض مقدس سفر نمود. دایی او زنده یاد یوسف کهن آخرین نماینده کلیمیان ( دوره بیست و چهارمین مجلس) قبل از انقلاب اسلامی 1979 در مجلس شورای ملی بود.

جرج دوران دبستان الی سال هشتم دبیرستان را در مدرسه اندیشه تهران گذراند و سپس به مدرسه اتفاق رفت. پس از گرفتن دیپلم در سال ۱۹۷۱ میلادی برای ادامه تحصیلات عالیه، راهی آمریکا شد. ابتدا در دانشگاه اوکلاهما و سپس در دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در لس‌انجلس در رشته اقتصاد و آمار تا مقطع فوق لیسانس ادامه تحصیل داد. از سال ۱۹۷۶ با راهنمایی پدر و همکاری برادرانش در رشته واردات و فروش فرش که شغل آبا اجدادی خانواده بود به فعالیت پرداخت و آن را همچنان ادامه داده است.

جرج از بدو ورود به موطن جدید به سبب پیشینه خانوادگی‌اش در امور اجتماعی مربوط به یهودیان، به‌ویژه ایرانیان حضوری فعال داشته است. پس از ورود به دانشگاه اوکلاهما به سازمان دانشجویان یهودی آمریکا هیلل (Hillel)  پیوست و در جلسات و برنامه‌های آن شرکت کرد. لازم به ذکر است، تمامی دانشجویان یهودی آن دانشگاه از شهرهای یهودی‌نشین امریکا مانند نیویورک،، شیکاگو و لس‌آنجلس بودند و اصولا در آن زمان ایالات مرکزی و جنوبی جمعیت قابل توجه یهودی نداشتند. در آن زمان تعداد دانشجویان یهودی ایرانی نیز بسیار معدود بود، و این آشنایی برای هر دو گروه تازگی داشت. در این دوران بود که هارونیان با دیدگاه و رویکرد کاملا متفاوت و آزادمنشانه یهودیان آمریکایی که همگی از نسل سوم و یا چهارم مهاجرین یهودی اروپایی به آمریکا بودند، بیشترآشنا شد.

او در اواخر سال ۱۹۷۳ میلادی به لس‌آنجلس نقل مکان کرد و پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه ایالتی کالیفرنیا و آغاز تجارت آزاد توجه بیشتری به امور اجتماعی نمود. ازجمله فعالیت‌های اجتماعی وی همیاری در تشکیلات اجتماعی یهودیان ایرانی جهت اسکان و مواجه مهاجرین تازه وارد با مشکلات غربت پس از خروج از ایران و نیز رسیدگی به مشکلاتی که یهودیان در ایران با آن مواجه می‌شدند، به‌ویژه در مورد ۱۳ کلیمی بازداشت شده در شیراز و ۱۱ کلیمی که هنگام خروج از طریق مرز پاکستان که ناپدید شدند را نام برد. وی با پذیرفتن ریاست شورای سازمان‌های یهودی ایرانی طی چهار سال از ۲۰۰۰- ۲۰۰۴ که در امر اطلاع‌رسانی و بسیج جامعه برای دفاع از حقوق دو گروه فوق، بسیارکوشش نمود. سازمان‌های عضو شورا عبارت بودند از کنیسای ارتص، سازمان سیامک، سازمان فرهنگی ایرانیان یهودی، کنیسای بت داوید، کنیسای اورامونا، کنیسا اورا راحل، کمیته دفاع از حقوق اقلیت‌های مذهبی در ایران.

او برگزار کننده چندین برنامه گردهمایی به مناسبت “یوم هشوعا”(روز یادبود هولوکاست) پس از انکار هولوکاست از محمود احمدی‌نژاد بود. در یکی از این گردهمایی‌ها، به مناسبت بزرگداشت عبدالحسین سرداری ناجی ایرانی یهودیان در جنگ جهانی دوم صدها نفر در کنیسای نصح و بیش از یکهزار نفر در موزه تلرنس(Tolerance) لس‌آنجلس گرد هم آمدند.

در اواخر دهه ۸۰ میلادی او به عضویت هیات تحریریه نشریه چشم انداز زیر نظر سازمان یهودیان ایرانی مقیم کالیفرنیا (سیامک) پیوست و پس از برگزاری انتخابات درونی به سمت نایب رئیس آن سازمان انتخاب شد. این سازمان در دوران فعالیت خود خدمات قابل توجهی در جهت پیشبرد مصالح یهودیان ایرانی و رویارویی با مشکلات آن انجام داد.

در سال ۱۹۸۲ میلادی جرج هارونیان با دوشیزه ژینا از خانواده شادگو ازدواج کرد که حاصل این وصلت سه فرزند دختر(گیلدا٫ شیلا و نورا) می‌باشد. که هر سه تحصیلات عالیه را با موفقیت طی نموده اند.

در سال ۲۰۰۷ الی ۲۰۰۸ او همراه دوست فرهیخته و دانشمندش، فریار نیکبخت برنامه رادیویی هفتگی “رنگین کمان” را که به مسائل و چالش‌های یهودیان ایرانی می‌پرداخت، اجرا کرد. در این برنامه از مهمانان دعوت می‌شد تا درباره تاریخ و فرهنگ یهودیان ایران، خدمات آنان به پیشرفت ایران، نقش آنان در فرهنگ ایران و آشنایی بیشتر با اسرائیل گفتگو کنند.

در سال‌‌های ۲۰۱۵ الی ۲۰۱۷ جرج با همکاری دوستانش «گاهنامه اتحاد» را که حاوی مقالات و نوشتارهایی درباره تاریخ و فرهنگ یهودیان ایران و جهان بود منتشر نمود. در سال ۲۰۲۲ همراه گروهی از همفکران در امریکا، اسرائیل و اروپا با این تشخیص که بهترین طریق رویارویی با پدیده یهودستیزی، ایجاد تارنمایی دراین‌باره و حضور در فضای مجازی است، سایت نه به یهودستیزی www.notoantisemitism.org  را راه اندازی نمود، که بالاخره با تلاش‌های بسیار در ژانویه ۲۰۲۳ اعلام موجودیت کرد.

ایجاد این سایت و به دنبال آن درج مقالات و مصاحبه‌های متعدد با رسانه‌های فارسی زبان و گفتگوها در فضای مجازی مورد توجه ایرانیان قرار گرفته است. این سازمان هم اکنون به عنوان یک نهاد غیرانتفاعی از سوی مراکز فرهنگی آمریکا شناخته شده است. در ژانویه ۲۰۲۳ با دعوت از شاهزاده رضا پهلوی به موزه تلرنس و انعکاس سخنرانی او، «سازمان نه به یهودستیزی» در سطح وسیع‌تری مورد توجه قرار گرفت. در این گردهمایی جرج هارونیان از تاریخ مشترک و طولانی یهودیان و ایرانیان یادکرد و به دوستی و تفاهم دیرینه ایرانیان اشاره نمود و گوشه‌هایی از این تاریخ و آن روابط استثنایی را یادآوری نمود.

جرج هارونیان در دسامبر ۲۰۲۴ در گردهمایی با حضور منشه امیر، روزنامه‌نگار و تحلیلگر پیشکسوت از سوی سازمان بانوان یهود ایران برگزار گردید، مورد قدردانی قرار گرفت و لوحه سپاس به وی اهدا شد.

سه نسل فعال اجتماعی سمت راست ایستاده مسعود هارونیان همراه با پدر (حاجی یهودا هارونیان) و نشسته پدر بزرگ ( ملا آقا جونی هارونیان) تهران زمستان 1948 میلادی
سه نسل فعال اجتماعی سمت راست ایستاده مسعود هارونیان همراه با پدر (حاجی یهودا هارونیان) و نشسته پدر بزرگ ( ملا آقا جونی هارونیان) تهران زمستان 1948 میلادی
مصاحبه رادیوئی جرج هارونیان با امنون نتصر در لس آنجلس آگوست 2002 میلادی
مصاحبه رادیوئی جرج هارونیان با امنون نتصر در لس آنجلس آگوست 2002 میلادی
مراسم بزرگداشت و تقدیم لوح سپاس به جرج هارونیان و منشه امیر از سوی سازمان بانوان یهود ایران لس‌آنجلس دسامبر 2024 میلادی
مراسم بزرگداشت و تقدیم لوح سپاس به جرج هارونیان و منشه امیر از سوی سازمان بانوان یهود ایران لس‌آنجلس دسامبر 2024 میلادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *