نام کتاب : شرح حال ایوب (کشف درون)
تالیف : دیوید مختار
ناشر : دیوید مختار
تاریخ انتشار : 2014 میلادی
تعداد صفحات : 248 صفحه
موضوع : مذهبی

وقتی ایوب پس از مجادله با یاران ، علتی برای تحمل مصیبت ها نیافت و آنها نیز نتوانستند او را متقاعد کنند که گناهکار است ! خداوند با او گفتگو کرد – اما خدا درد او را توجیه نکرد ، و علت مستقیمی برای آن بیان ننمود . بلکه پنجاه سئوال برابر با پنجاه دروازه های بینش مطرح کرد . بدون آنکه جوابی به آنها داده شود ، البته سئوالات در رابط با خود ایوب نبودند ، بلکه بیانگر عظمت هستی و خلقت بودند . انسانیکه درون خود را بروی سئوالات می گشاید ، بی نهایت را ملاقات می کند .
ایوب یکباره دگرگون شد و گفت : ” از شنیدن گوش در باره تو شنیده بودم لیکن الان چشم من ترا می بیند ، از این جهت از خویشتن کراهت دارم و در خاک و خاکستر توبه می نمایم .
ایوب در ابتدا تصور می کرد که موهبت های دنیوی ، مثل سلامتی ، ثروت و حتی فرزندان ، هدف اصلی زندگی می باشند و وقتی آنها را از دست داد عدالت خداوند را مورد سئوال قرارداد . اما حال مهمترین معیار ارزشمند را تقرّب به الهی و کسب شناخت آن می دانست .
او به این آگاهی رسید که رسیدن به این شناخت ، ارزش همه سختی ها و حتی تحمول مصیبت ها را نیز دارد . هر چند که نزدیکی به ذات باریتعالی (یود ه واو ه) می تواند از طریق شادی و سعادت و با استفاده معقول از مواهب دنیوی نیز ممکن باشد .
زمان نگارش کتاب ایوب و مؤلف آن به طور یقین مشخص نشده است . برخی آنرا بدوره بیت همقداش (بیت المقدس) دوم نسبت می دهند . در گمارا (تلمود) ؛ یکی از علما ، نگارش آنرا به حضرت مُشه نسبت داده و در احادیث آمده که آن حضرت این کتاب را در زمانیکه برای پدر زنش یترو چوپانی می کرده ، نگاشته . اینکه آیا ایوب شخصیتی واقعی داشته یا اینکه ، تمثیلی بوده و مظهر رنج شفقت بشر در طول تاریخ بشریت است ، بین علما نظریات متفاوتی وجود دارد . برخی او را معاصر دوران حضرت مُشه دانسته و بعضی از مهاجران بابل به سرزمین مقدس پنداشته اند . ربی العازار او را بدوران قضاوت (شوفطیم) نسبت داده و ربی ناتان او را هم عصر ملکه صبا ، برخی او را به ایام تمدن کلدانیان ربط داده اند . میدراش حدیث او را دوره حضرت یعقوب شناخته که با “دینا” دختر حضرت ازدواج کرده است .
همین تنوع نظریات درباره هویت اوست که حدس یکی از علمای تفسیر را تقویت می کند که گفته است : ایوب نبوده و آفریده نشده ، بلکه شخصیتی خیالی است که مظهر انسان در عذاب است . ربی مُشه داوید والی در کتاب ” مغیلا اموقوت ” که تفسیری بر کتاب ایوب است به توضیح مشروح مفهوم بدی از دیدگاه کبالا پرداخته است . هرچند این عالم توراه در جامعه فرهنگ دوستان بخصوص آشنایان کبالا چهره شناخته شده ایست – امّا شاید در جامعه فارسی زبان ، چهره آشنایی نباشد . لذا ابتکار دوست عزیز آقای داوید مختار ، برای ترجمه این اثر و معرفی نویسنده اش ، اقدامی لازم و ضروری بوده است . جالب اینکه ایشان با افزودن بعضی نکات اخلاقی و انتقادی در خور زمان حال ، زیبای خاصی به مفاهیم کبالایی کتاب بخشیده اند .
ربای شلمو حکاکیان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.