ژاک (زکریا) ماهفر در اسفند 1309 خورشیدی (مارچ 1931) در محله یهودیان اصفهان (جوباره ) چشم به جهان گشود. پدرش حاج هیلل ماه گرفته، برای تامین معاش در چهار چوب محدودیت‌های شغلی ابتدا به بزازی و پیله‌وری اشتغال ورزید. وی در زمره دانش آموختگان دوران نخست مدرسه آلیاس در اصفهان بود و به زبان فرانسه آشنا بود. حاج هیلل مردی متدین و با تقوا، در شمار زائرین بیت همیقداش بود که قبل از ازدواج با پای پیاده و نیز امکانات سفر های آن روز (گاری و الاغ) به زیارت اورشلیم نائل گردید .
ژاک ماهفر تحصیلات ابتدائی را از چهار سالگی در مدرسه آئین که در آن زمان متعلق به میسیونری مسیحی بود، آغاز نمود. سپس به مدرسه آلیاس رفت و پس از پایان دوره اول متوسطه و موفقیت درآزمون ورودی به مدرسه ادب راه یافت .
اواخر سال 1326 خورشیدی حاج هیلل به بیماری سل استخوان مبتلا شد و در بیمارستان بستری گردید و ژاک(زکریا) ماهفر برای مداوای پدر بیمار خود اجبارا همراه وی راهی تهران شد. از آنجایی که ضعف بیماری حاج هیلل را زمین‌گیر کرده بود و دیگر قادر به کارکردن نبود، ژاک برای تامین مخارج زندگی خانواده پیش از آن‌که تحصیلات متوسطه را به پایان رساند، مجبور به ترک تحصیل شد. او برای سکونت در تهران، ابتدا در محله عودلاجان زیرزمینی را اجاره کرد سپس جهت معاش برای تامین خانواده و درمان پدر خویش با کمک یکی از اقوام توانست در داروخانه ری که از مجهزترین داروخانه‌های تهران واقع در خیابان استانبول بود با دستمزد روزانه سه تومان به‌عنوان شاگردمشغول به‌کار شود. دکتر موسی برال صاحب امتیاز داروخانه ری از اساتید دانشگاه تهران و نماینده کلیمیان ایران (دوره شانزدهم) در مجلس شورای ملی بود و به جهت پشتکار و صداقتی که از ژاک ماهفر دیده بود و به جهت شرایط خاص وی، نسبت به ژاک توجه و حمایت نشان داد.

 

ضمن آن‌که طی مدت کوتاهی او را با پزشکان معروف و صاحب‌نظر در تهران آشنا نمود از جمله دکتر جهانگیر وثوقی رئیس بیمارستان سینا، تسهیلاتی را برای مداوای حاج هیلل فراهم نمود. خلیل دردشتی عضو هیئت مدیره انجمن کلیمیان تهران   همکه برای کمک به تهیه دارو، اعلام آمادگی نمود. سرانجام حاج هیلل پس از دو سال از بستر بیماری و از خطر مرگ رهایی یافت و برای اطمینان از معالجه خود در سال 1330 خورشیدی به واسطه آشنایی با زبان فرانسه و جهت بررسی امکان تجارت دارو با اروپا رهسپار فرانسه شد .
وی پس از هفت ماه اقامت و اخذ نمایندگی خمیر دندان دنتال به ایران بازگشت .
ژاک ماهفر پس از دوسال اشتغال در داروخانه ری، از کارش کناره گیری نمود. در همین راه با دکتر روح الله سوفر و برادرانش که داروخانه اتحادیه را در اختیار داشتند آشنا شد و پیشنهاد آنان، مبنی بر خرید داروهای مورد نیاز آن داروخانه را پذیرفت. پس از مدتی با دیگر داروخانه‌داران هم در تهران هم شهرستان‌ها ارتباط برقرار نمود و نظر آنان را برای خرید و ارسال اقلام دارویی مورد نیازشان جلب نمود. با راهنمایی دکتر سوفر دامنه فعالیت‌های تجاری وی به نهادهای دولتی و ارتش هم کشیده شد. در شرایطی که ژاک ماهفر رفته رفته در عرصه امور بازرگانی دارو موفقیت بیشتری کسب می نمود، کارمند ارشد و مدیر مستقیم وی در داروخانه ری پیشنهادی مبنی بر آغاز شراکت در زمینه تجارت دارویی ارائه نمود . ژاک ماهفر پس از بررسی و پذیرفتن شراکت، مغازه‌ای در خیابان ناصر خسرو تحت عنوان بنگاه دارویی رکس دایر کرد. با وجود آنکه رشد قابل ملاحظه ای در فعالیت های تجاری ایجاد کرده بود (کسب چندین نمایندگی فروش انحصاری از وارد کنندگان دارو ، نیز مراوده خرید و فروش با شهرهای دیگر که رو به گسترش بود) به دلایلی این شراکت با شکست روبه‌رو شد و ژاک ماهفر با تحمل ضرر زیاد شراکت را فسخ نمود و با وجود از دست دادن سرمایه، به پشتوانه عملکرد گذشته فعالیت‌های خرید و فروش دارو را در همان بنگاه دارویی رکس با چشم انداز مثبت به آینده دنبال نمود.
پس از مدتی ژاک ماهفر با پیشنهاد و رهنمودهای پدرش حاج هیلل با دوبرادرش صیون و دانیال شرکت ماهفر با مسئولیت محدود را با نام  زکریا ماه گرفته و برادران تاسیس و آن را جایگزین بنگاه دارویی رکس نمود و خود با سمت مدیر عامل مسئولیت امور خارجی و دو برادر دیگر اداره امور داخلی را عهده‌دار شدند .
ژاک ماهفر در پائیز سال 1333 خورشیدی با همسرش فرشته از خانواده معراج پیوند زناشویی بست، حاصل این ازدواج سه فرزند، یک پسر (ابراهام) و دو دختر (هلن و ربکا ) می‌باشد .
شرکت ماهفر در کمتر از سه سال با پشتکار و جدیتی که هر سه برادر از خود نشان دادند،گسترش یافت و  مجبور شدند مکان بزرگ‌تر و نیز تغییرات بیشتری را جهت توسعه اهداف شرکت در نظر بگیرند. و از اولویت‌هایی که در صدر کارهای خود قرار داده بودند، اخذ نمایندگی‌های مهم دارویی از اروپا که در سطح بین المللی معتبر و شناخته شده بودند، بود. در همین راستا پس از اخذ چند نمایندگی از کمپانی‌های دارویی، موفق به اخذ نمایندگی اقلام غیر دارویی منجمله فروش و توضیع شیرخشک کم چربی و پرچربی از کارخانه لاکتیزا (LACTISA) شدند.

با پشت‌سر گذاشتن کمتر از یک دهه شرکت ماهفر، پله‌های ترقی را با سرعت طی نمود. روز به روز بر سطح کار و حجم فعالیت آن افزوده می‌شد که الزامات تازه‌ای را ایجاب می‌کرد. سفر های متعدد به کشور های اروپائی، ارتباط با کارخانه‌های معظم داروسازی، گرفتن نمایندگی و ارائه محصولات آنان در ایران باعث شد شرکت ماهفر خیلی زود به الگو ها و روش‌های پیشرفته تجهیز شود و تشکیلاتی با بیش از 75 نفر نیروی انسانی متخصص که حدود 20 نفر آنان دکتر دارو ساز بودند در این مجموعه فعال شوند.
در همین راستا ژاک ماهفر توانست نمایندگی انحصاری چندین شرکت بزرگ دارویی جهان به ویژه کارخانه آسترا در سوئد را کسب کند، همچنین به تولید چندین نوع دارو با دریافت مجوز از شرکت‌های اروپائی پرداخت. پس از مدتی از نظر سرمایه گذاری فعال در امور دارویی و جهت صرفه جویی ارزی کشور و احراز خودکفائی در امر تولید، برای تولید چندین قلم از داروهای پرمصرف در ایران را با کارخانه آسترای سوئد وارد گفتگو شد. در سال 1352 خورشیدی با مشارکت در بستن قراردادی مابین شرکت آسترا و شرکت داروبخش در جهت تولید داروهای بی‌حسی به‌ویژه (dentistary carpoll)، با نظارت کارخانه آسترا اقدام نمود. دیری نپائید شرکت ماهفر از نظر کیفیت داروهای وارداتی و ارائه خدمات به مصرف کنندگان ، بیمارستان‌ها، ارتش و سازمان امور اجتماعی، به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین و معتبرترین شرکت‌های تامین کننده دارو جایگاه و اعتباری خاص پیدا نمود.

پس از وقوع انقلاب اسلامی و به دنبال ایجاد بحران اجتماعی، سیاسی و اقتصادی و گسترش ناآرامی‌ها و اعتصابات در تهران و سایر شهرها ، شرکت ماهفر تحت تاثیر ناپایداری قرار گرفت و با نوعی بلاتکلیفی مواجه شد. از این رو تصمیم گرفته شده تا برطرف شدن نابسامانی‌ها انجام بعضی از پروژه‌ها به‌ویژه پروژه ایجاد صنعت داروسازی در کشور معوق بماند. درتابستان 1358 ژاک ماهفر علیرغم میل باطنیش دستاورد سال‌ها تلاش خود و برادرانش را شامل شرکت ماهفر و کلیه نمایندگی‌ها را به دولت وقت تسلیم نمود و پس از مدتی ایران را ترک نمود و راهی امریکا شد تا به خانواده‌اش ملحق شود ضمن آن‌که تمام امولش در ایران ماند .
ژاک ماهفر سال‌ها به موازات فعالیت های بازرگانی ، اقدامات نیکوکارانه را در سطح جامعه همواره دنبال می‌نمود ، از جمله کمک به اکثر کارمندان شرکت ماهفر تا صاحب مسکن شوند، احداث و اهدای ده مدرسه در روستاهای فقیر نشین ایران (به درخواست دولت)، یاری رسانیدن به اشکال مختلف، خدمات اجتماعی و فرهنگی به همنوع ،مشارکت در برنامه‌های درمانی در جهت مبارزه با بیماری سل، رسیدگی به نیازمندی‌های جامعه کلیمی، اهدای کمک‌های مالی جهت برپایی خانه سالمندان،کنیسای گیشا و حفظ و توسعه مدارس کلیمیان و همکاری در جهت اهداف خیر اندیشانه با نماینده کلیمیان درمجلس یوسف کهن و رئیس انجمن وقت حاج حبیب القانیان را در کارنامه فعالیت‌های عام المنفعه خود به ثبت رسانید، ضمن آن‌که بعدها دامنه فعالیت‌های بشر دوستانه وی از مرزهای ایران فراتر رفت و در اروپا و آمریکا گسترش یافت .
از این رو، او توانست روابطه صمیمانه‌ای را با روسای جمهوری، نخست وزیران، سران و مقامات بلند پایه کشورها ایجاد کند همچنین در پی حمایت از فعالیت‌های علمی و فرهنگی با بسیاری از پژوهشگران، مخترعین و دانشمندان دیگر ملل ارتباطی نزدیک برقرار کند.
در 27 دسامبر 2011 نیکلا سرکوزی رئیس جمهور وقت فرانسه طی نامه‌ای برای قدردانی از خدمات بشر دوستانه‌ای که ژاک ماهفر به جمهوری فرانسه انجام داده بود، نشان لژیون دونور (درجه شوالیه) را به وی اعطا کرد. در فوریه 2014 مدال افتخار جامعه یهودیان سرزمین مقدس، به پاس خدمات فوق العاده ژاک ماهفر به جامعه بشری به وی اعطا گردید . علاوه بر این طی سال‌ها به دلیل ارائه خدمات بشر دوستانه و یاری رسانیدن به مراکز فرهنگی و اجتماعی و ایجاد مراکز درمانی در کشورهای جهان (سوئیس، فرانسه، آمریکا، اسرائیل و …) و همیاری با سازمان بین المللی دیدبان ملل در ژنو، مفتخر به دریافت تقدیرنامه‌ها، نشان‌ها و چندین لوح افتخار گردید. ژاک ماهفر درسال 2011 میلادی زندگی نامه و خاطرات خود را تحت عنوان از کارگری تا کارآفرینی از جوباره در اصفهان تا تهران و ژنو در سویس را در قالب کتابی منتشر نمود .

افزون بر آن وی همواره سعی نموده با حمایت در جهت کمک به نشر و توزیع کتب دیگر مولفین پیشگام باشد، از این رو  بنیاد فرهنگی ژاک ماهفر تاکنون بیش از 15 کتاب به زیر چاپ برده و بسیاری از آنها برای استفاده دیگر ایرانیان پراکنده در جهان، به چندین کشور ارسال شده است، همچنین با حمایت و تشویق از  پروفسور یار شاطر ، نام خود را در شمار حامیان دانشنامه ایرانیکا به ثبت رسانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.