فرج گلبان(فرج اله زرنیخچی)درسال 1291 خورشیدی (1912میلادی) در شهر تهران بدنیا آمد. او فرزند چهارم از 6 فرزند “مرتضی زرنیخچی” از تجار (وارد کننده ادویه از هندوستان) بازار تهران بود. مادرش “گلی بانکی” از بانکداران بخش خصوصی ( بانک رهنی) که بین سالهای 1318-1328 شخصا بانک خصوصی خودش را به تنهایی مدیریت می نمود.
فرج گلبان تحصیلات ابتدائی را در آلیانس و دوره متوسطه را در دارالفنون به پایان برد، سپس به خدمت نظام رفت و پس از پایان خدمت وارد دانشکده پزشکی دانشگاه تهران شد. او پس از فارغ التحصیل شدن در رشته پزشکی، اولین مطب خود را در خانه پدری واقع در چهار راه یوسف آباد تاسیس کرد و به طبابت پرداخت .
دکتر فرج اله گلبان درسال 1318 خورشیدی با همسرش “ملوک” از خانواده “خرمیان” پیوند زناشوئی بست حاصل این ازدواج پنج فرزند( سه دختر ودو پسر )می باشد.
دکتر گلبان پس از پایان جنگ جهانی دوم، همسر و فرزندان خود را تنها گذاشت و برای گرفتن تخصص مخصوص اطفال به پاریس رفت و پس از گرفتن تخصص، به وطن بازگشت . و بلافاصله بعنوان دکتر متخصص اطفال دراستخدام « بیمارستان ژاله » در بخش اطفال پذیرفته و مشغول به طبابت شد. دیری نپائید مطب جدید خود را در چهارراه عزیزخان افتتاح نمود . تبحر پزشکی دکتر گلبان باعث شد، بیش شش سال در کانون خیرخواه بعنوان دکتر اطفال بطور گسترده فعالیت کند و نیز سالها بعنوان بازرس وزارت بهداری خدمت کند، همچین کار و فعالیت در آمریکن جوینت، پزشک سفارت آمریکا برای تائید سلامت دانشجویان اعزام بخارج کشور و نیز دکتر متخصص پرورشگاهای سازمان بانوان یهود ایران، از جمله خدمات چندین ساله وی بود که در کارنامه طبابت دکتر گلبان به ثبت رسیده است.
دکتر گلبان به زبانهای فارسی،انگلیسی و فرانسه آشنایی داشت، عشق و علاقه به ریاضیات را می توان از جمله دلمشغولیات مهم وی به شمار آورد با وجود آنکه تحصیلات آکادمیک در این رشته نداشت، ولی همواره به موازات مطالعات دانش پزشکی، درخصوص ریاضیات هم بسیار مطالعه داشت . او به موازات ارائه مقالات، اقدام به نشر 3 کتاب علمی به ویژه در امور بهداشتی جهت پیشگیری امراض واگیر دار نمود . کتاب راهنمایی دوشیزگان و مادران جوان تحت عنوان «آداب بچه داری» و کتاب «بهداشت و تغذیه کودکان» حاوی دستورات بهداشتی و غذائی برای پرورش کودکان را به زیر چاپ برد. نیز همچین در دهه 1320 خورشیدی اقدام به چاپ چهار کتاب آموزشی ریاضیات، دو کتاب حساب، یک کتاب جبر و یک کتاب هندسه را با کمک یکی از دوستان فرهیخته و با سرمایه خودش منتشر نمود که با استقبال روبرو شد.

دکتر فرج گلبان شخصیتی فرهیخته و تلاشگر بود. حس نوع دوستی وی به ویژه درامور فرهنگی نسبت به جوانان و نوجوانان همواره از دغدغه های وی به شمار می رفت . دکتر گلبان براین باور بودامراض واگیر دار در آن شرایط بعداز جنگ جهانی (1946 میلادی) در بین جامعه بسیار زیاد شیوع یافته است و بهترین راه پیشگیری از این نوع بیماریها، آگاهی یافتن نسبت به عوامل آن خواهد بود . از این رو برای پیشبرد اهداف خیراندیشانه خود به ویژه برای آموزش و آگاهی رساندن به نسل جوان، وی از همه امکانات خود استفاده می برد .
پس از مدتی دکتر گلبان در راستای اهداف فرهنگی، کتابخانه بزرگ نسترین را در خیابان نادری افتتاح کرد و به یکی از مهمترین آرزوهای دیرینه خود جامه عمل پوشاند. علاقه او به این کتابخانه بقدری زیاد بود که بیشتر اوقات فراغت خودش را درآن میگذراند و شخصا برآن مدیریت میکرد. بعدها بیشتر آثار منتشره خودش را با مبالغ ناچیز در کتابخانه نسترین در اختیار علاقه مندان کتاب قرار داد، ضمن آنکه به فعالیت علمی فرهنگی خودش شتاب بیشتری بخشید وبه نوشتن دیگر آثار مفید علمی مشغول شد.

دکتر فرج اله گلبان از اواسط دهه 1340 خورشیدی به موازات طبابت وفعالیت فرهنگی،اقدام به واردات لوازم التحریر از کشور فرانسه و نیز موفق به گرفتن نمایندگی مرکب پلیکان شد. نیز همچنین با گرفتن نمایندگی رسمی کتابهای «لاروس» موفق به ارائه دانشنامه بزرگ لاروس ابتدا در کتابخانه نسترین و سپس در اکثر کتابخانه های سر تا سر کشور شد، و از این طریق فصل جدیدی را در ارتباط با فرهنگ و زبان فرانسه در ایران به نمایش گذاشت . دکتر گلبان علی رغم رسیدن به سن باز نشستگی به در ادامه ی فعالیتهای فرهنگی و طبابت، نیز همیچنین درامر تجارت مشغول و موفق بود .
او درسال 2006 میلادی همراه با همسرش به انگلستان مهاجرت نمود و در لندن نزد فرزندش ساکن شد، و با وجود آنکه در سن هشتاد و پنج سالگی بسر می برد، ترجیح داد از وقتش استفاده کند . از این رو، اقدام به یاد گیری کامپیوتر و بهینه کردن زبان انگلیسی خود نمود ، تا بدین وسیله خودش را با پیشرفت تکنولوژی در زمان حاضر تطبیق دهد .
دکتر فرج اله گلبان در سال 2011 میلادی درسن 99 سالگی چشم از جهان فرو بست و به ابدیت پیوست.

اولین روز افتتاح کتاب فروشی نسترین تهران 1314 خورشیدی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.